Την μερική κήρυξη χρεοστασίου χαρακτήρισε ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα ο γνωστός Σκωτσέζος οικονομολόγος Γκρείαμ Μάξτον (Graeme Maxton) μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση των Economist Debates και Hazlis & Rivas στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στην ίδια εκδήλωση ο Γερμανός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Βιλς (Klaus-Peter Willsch) τάχθηκε υπέρ της αναδιάταξης της ΕΕ την οποία σχεδόν περιέγραψε ως μια μελλοντική συμμαχία των «πρόθυμων» και «ικανών».
Στα πλαίσια της αντιπαράθεσης των Economist Debates που είχε ως θέμα το εάν το ελληνικό χρέος αποτελεί αποκλειστικά ελληνική υπόθεση ο Κλάους-Πέτερ Βιλς μέλος της Μπούντεσταγκ, αρμόδιος για δημοσιονομικά θέματα και ειδικός επί του προϋπολογισμού στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση, ενώ ο Μάξτον υποστήριξε πως δεν είναι αποκλειστικά υπόθεση της Ελλάδας.
Περαιτέρω μείωση μισθών
Ο Κλάους-Πέτερ Βιλς υποστήριξε πως τα κράτη της Ευρωζώνης με δική τους θέληση και προθυμία υιοθέτησαν το κοινό νόμισμα γνωρίζοντας πως το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ προέβλεπε ότι κάθε κράτος θα έπρεπε να έχει δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3%. «Κανείς δεν εξαναγκάσθηκε να μπει στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα μπήκε στην ζώνη του ευρώ με πλαστά στοιχεία», σημείωσε ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Ο ίδιος αναγνώρισε πως στην Ευρωζώνη επικρατούσαν εξ αρχής διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας μεταξύ οικονομιών και υπογράμμισε πως το διάστημα 2000-2008 ο μέσος μισθός στην Γερμανία σημείωσε ισχνή μειωση 0,8%, όταν στο ίδιο διάστημα το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 39,6%.
Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε πως στο διάστημα 2001 –2007 το κόστος δανεισμού Ελλάδας – Γερμανίας ήταν σχεδόν το ίδιο και ότι την περίοδο 1995 -2007 το ελληνικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 49,7% και το γερμανικό κατά 20,3%. Στο σημείο αυτό ο Βίλς σημείωσε πως όταν κάποιος έχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό είτε τον αξιοποιεί για να αποσύρει χρέος ή για να δανειστεί πρόσθετα. «Η Ελλάδα έκανε το δεύτερο», σημείωσε επικριτικά, ενώ προσέθεσε πως η Γερμανία ξέρει πως δεν θα δανείζεται για πάντα με αρνητικό επιτόκιο και προετοιμάζεται για αυτό.
Ο Βίλς απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού υποστήριξε πως δεν είναι η Γερμανία που επιβάλει την λιτότητα στην Ελλάδα αλλά η ΕΕ και επέκρινε το ανεπαρκές ευρωπαϊκό πλαίσιο και την ελλιπή εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκταση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αναφέρθηκε δε στην αλληλεγγύη που δείχνει η Γερμανία και τα άλλα κράτη τονίζοντας πως προκειμένου να αδρανοποιηθεί ο κίνδυνος του χρέους μεταφέρονται βάρη από τον ιδιωτικό τομέα στους φορολογουμένους των κρατών μελών. Ο ίδιος είπε πως η αλληλεγγύη φαίνεται και στους πόρους των Ταμείων Συνοχής από τους οποίους η Ελλάδα ευεργετείται.
Ο Κλάους-Πέτερ Βιλς υποστήριξε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν και ότι χρειάζεται περαιτέρω μείωση μισθών για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι όποιος έχει δικό του νόμισμα δεν υποφέρει από την λιτότητα, επιχείρημα που συνέδεσε με την Τουρκία για την οποία είπε πως μετά την χρεοκοπία της και με την αρωγή του ΔΝΤ ανέκαμψε δυναμικά.
Ο Γερμανός βουλευτής τάχθηκε υπέρ της αναδιάταξης της ΕΕ την οποία σχεδόν περιέγραψε ως μια μελλοντική συμμαχία των «πρόθυμων» και «ικανών». Μάλιστα, τις εν λόγω αναφορές του Γερμανού αξιωματούχου σχολίασε ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση τονίζοντας πως οι εν λόγω θέσεις δεν συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης και στην έξοδο από την κρίση. Απαντώντας ο Βίλς είπε πως δεν θα πρέπει να εγείρονται αντιδράσεις όταν κάποιοι μιλούν για «αναμόρφωση» της Ευρωζώνης και εξέφρασε την προσωπική άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διευρυνθεί πολύ.
Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε πως δεν πρέπει το χρέος να αντιμετωπίζεται μέσω της δημιουργίας περισσότερου χρέους και σημείωσε πως μηχανισμοί όπως ο EFSF και ο ESM, αλλά και διαβεβαιώσεις όπως αυτές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (σ.σ. ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειασθεί για να σώσει το ευρώ ) τελικά δεν συμβάλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης. «Αυτός που δημιούργησε το χρέος είναι υπεύθυνος για αυτό. Αν δεν ακολουθηθεί αυτή η αρχή η Ευρώπη θα κινδυνεύσει», κατέληξε ο Βίλς.
Ωρολογιακή βόμβα χρέους
Αντίθετες απόψεις εξέφρασε ο Γκρείαμ Μάξτον ξεκαθαρίζοντας πως το ελληνικό χρέος δεν είναι αποκλειστικά εγχώρια υπόθεση, αφενός διότι ενέχει ρίσκο για τους δανειστές σε παγκόσμιο επίπεδο, αφετέρου διότι επιδρά στην εικόνα του ευρώ και ως εκ τούτου στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
«Όλος ο κόσμος κάθεται σε μια ωρολογιακή βόμβα χρέους», είπε ο Μάξτον σημειώνοντας πως το μέγεθος του παγκόσμιου χρέους βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα από ότι το 2007.
«Η αποπληρωμή του χρέους βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη σαν γυαλί και μπορεί να σπάσει. Η ελληνική περίπτωση και η επίδραση της στην υγεία του ευρώ δείχνει πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο Σκωτσέζος οικονομολόγος, προσθέτοντας πως όσοι κινδυνολογούν με την ελληνική υπόθεση το κάνουν προκείμενου να καταρρεύσει το ευρώ.
«Η ελληνική κρίση χρέους δίνει το δικαίωμα στους αμφισβητίες του ευρώ να μιλάνε για αυτό. Έχουν άδικο όσοι ομιλούν για διάσπαση της Ευρωζώνης. Θέλουν να βάλουν το νόμισμα σε κίνδυνο προκειμένου να κερδίσουν», είπε ο Μάξτον, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα, εν μέσω κρίσης, το ευρώ είναι πιο ισχυρό από όλα τα αποθεματικά νομίσματα.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συνταγή για την ελληνική οικονομία είπε πως η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειας του ευρώ και θα πρέπει να χαίρει καλύτερης αντιμετώπισης. «Αν κάποιου ο αδερφός ή η αδερφή ήταν πνιγμένοι στα δάνεια θα προσέφερε όποια βοήθεια μπορούσε. Αυτό πρέπει να συμβεί και με την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως είναι παράδοξο η Ελλάδα να υποφέρει από την παραρεταμένη λιτότητα και να υπάρχουν κάποιοι που να θεωρούν πως θα εξέλθει ισχυρή από την κρίση. Στο σημείο αυτό επέκρινε την ευρωπαϊκή εμμονή με την ανάπτυξη και εστίασε στην ανάγκη διασφάλισης της εργασίας. «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την ανάπτυξη έχει ανάγκη από δουλειές», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα ζούσε σε μια ονειρική κατάσταση. Αλλά η παρούσα κρίση χρέους είναι πολύ μεγάλη για να την αντιμετωπίσει μόνη της και το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με έξωθεν βοήθεια», υπογράμμισε ο Βρετανός οικονομολόγος, ο οποίος αναγνώρισε ότι η Γερμανία έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και έχει επωφεληθεί περισσότερο από όλους από αυτή.
Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού για το πώς θα αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα το μέλος του Διεθνούς Κέντρου της Λέσχης της Ρώμης είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει μερική χρεοκοπία και ότι το ίδιο θα πρέπει να πράξουν η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. «Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη τους όταν αυτό καταστεί δυνατόν», τόνισε, αναγνωρίζοντας πως η λύση θα είναι επίπονη για όλη τη ζώνη του ευρώ.
Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε του debate το κοινό με ποσοστό 86,67% τάχθηκε υπέρ του Μάξτον και της άποψης πως το ελληνικό χρέος δεν είναι αποκλειστικά εγχώρια υπόθεση και το 13,3% τάχθηκε υπέρ του Βίλς.