Σε μερική αναδίπλωση οδηγήθηκε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τις ενστάσεις της συμπολίτευσης (ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) σχετικά με την δυνατότητα απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων που έδινε τροπολογία που υπέγραφαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος και Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες όπως και σε δημόσιες νησίδες, οπουδήποτε και εάν αυτές βρίσκονται.

Με αναδιατύπωση στην οποία προέβη ο κ. Παναγιωτόπουλος, μετά από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκο, δεν θα παραχωρούνται εμπράγματα δικαιώματα (πώληση) δημόσιων νησίδων, αλλά μόνο ενοχικά δικαιώματα (υποθήκη, μακροχρόνια μίσθωση). Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στις βολές που δέχθηκε ότι με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για την πώληση είτε ιδιωτικών νησιών και νησίδων είτε νησίδων που ανήκουν στο δημόσιο μετά από άδεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων.

Είναι ενδεικτικά πάντως όσα είπε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος χαρακτήρισε «επαχθώς δεσμευτική την απόκτηση με δικαιοπραξία εμπράγματων δικαιωμάτων, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο», ζητώντας να απαλειφθούν τα εμπράγματα δικαιώματα.

Αλλά και από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης είπε ότι «σε δημόσια νησιά και εκτάσεις ίσως θα πρέπει να γίνει μια κουβέντα για το κατά πόσον θα πρέπει να αποκτούν εμπράγματα δικαιώματα οι υποψήφιοι αγοραστές».