Μετά από τρία χρόνια στο Μνημόνιο, φαίνεται ότι επανεξετάζονται για πρώτη φορά οι αναποτελεσματικοί έμμεσοι φόροι. Aυτό προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος ανέφερε ότι έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την «αξιολόγηση αναποτελεσματικών πόρων όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση ή και άλλοι φόροι».
Τα πορίσματα της εξέτασης αναμένονται ως το τέλος του μήνα. Ενδεικτικά, το ίδιο στέλεχος, χωρίς να προκαταλαμβάνει τα αποτελέσματα της εξέτασης που γίνεται, αναφέρθηκε στην υστέρηση που δείχνουν τα τελευταία στοιχεία στο μέτωπο του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Αντιθέτως, υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, και από τους φόρους περιουσίας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιτευχθούν καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα το 2013 στο μέτωπο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα «θετικής απόκλισης» που προβλέπεται στο Μνημόνιο 3 και δίνει περιθώρια για τη στήριξη των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων αν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα υπερβούν τον στόχο.
Νέα μέτρα «λάστιχο» 2,7 ως 4 δισ. ευρώ
Εν τω μεταξύ, το Μνημόνιο 3 προσδιορίζει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων 2 ως 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Η ανεπίσημη μετάφραση του κειμένου στα Ελληνικά (συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012) κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ότι τα μέτρα της διετίας 2015-2016 θα είναι 2,7 δισ. ευρώ και όχι 4 δισ. ευρώ, βασιζόμενος στις νεότερες συνεννοήσεις που έχουν γίνει με την τρόικα και έχουν συμπεριληφθεί στην Επικαιροποίηση υ Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΜΠΔΣ), το οποίο ήδη κατατέθηκε στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή, η οποία αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, ανήκει στις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από την Ομάδα Εργασίας του Eurgroup (Euro Working Groupup) την 21η Φεβρουαρίου. Αν όλα πάνε καλά η δόση θα εισρεύσει στο Ειδικό Λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας ως το τέλος του μήνα, ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.
Τι λέει το Μνημόνιο 3
Το Μνημόνιο 3 αφήνει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο για μέτρα ως 4 δισ. ευρώ καθώς αναφέρει (στην ανεπίσημη ελληνική μρτάφραση): «Λαμβάνοντας υπόψη την κυκλική ανάκαμψη και ανάλογα με την επιτυχία μας σε σχέση με την βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, ίσως χρειαστούμε 2-4 δισεκατομμύρια σε μέτρα για να κλείσουμε το κενό κατά την διάρκεια 2015-2016 (βλ. παράγραφο 32)».
Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών
Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών
Μνημόνιο Συνεννόησης στις συγκεκριμένες Πρϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα πρέπει να προσδιοριστούν ως τον Αύγουστο. Στην Παράγραφο 32 αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο βαθμό που το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε για να το καλύψουμε, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης μέσω περαιτέρω μειώσεων στις απαλλαγές και στις εκπτώσεις, μέσω της επέκτασης των μέτρων που έχουν λήξει, και μέσω στοχευμένων περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για να επικεντρωθεί εκ νέου το πρόγραμμα επενδύσεων στην πιο αποτελεσματική υποστήριξη στην ανάπτυξη. Θα προσδιορίσουμε συγκεκριμένα σχέδια για το 2015 το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2013, όταν θα καταρτίσουμε ένα αναλυτικό δημοσιονομικό πρόγραμμα για τα έτη 2014-2015 συνεπές με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3 τοις εκατό για το 2015».