Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκη Αθανασόπουλο είχε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Στο ραντεβού που έγινε στο κτίριο του υπουργείου στην οδό Νίκης επιβεβαιώθηκαν το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα μεγάλα λιμάνια και τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας θα ιδιωτικοποιηθούν κατά μόνας, ενώ θα υπάρξει ομαδοποίηση για τα μικρά περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
Για τον ΟΛΠ, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Cosco, αλλά εκφράζεται προβληματισμός για το εάν θα είναι ένας ο μεγάλος «παίκτης» ή θα παρουσιαστούν και άλλοι ανταγωνιστές.
Την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή για το θέμα της ΕΥΑΘ.
Ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ
Το α΄ εξάμηνο του 2013 είναι κρίσιμο καθώς πρέπει να προχωρήσουν 11 έργα, ενώ ειδικά μέσα στο α΄τρίμηνο πρέπει να υλοποιηθεί (βάση τιμήματος και ανταγωνισμού) η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ.
Στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι ο στόχος των εσόδων 2,5 δισ. ευρώ για το 2013 θα μπορούσε να καλυφθεί με κορμό τα έσοδα από το IBC (81 εκατ. ευρώ), τα Κρατικά Λαχεία (190 εκατ. ευρώ), τον ΟΠΑΠ (υπάρχει εκτίμηση για 800 εκατ. ευρώ) και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ όπου ακούγονται ποσά ακόμη και πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου 3 η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δημοσίων δαπανών ίσες με το 50% του ποσού δεν εισπράχθηκε. Για παράδειγμα, αν αντί για 2,5 δισ. ευρώ, τα έσοδα φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ, οι περικοπές στον Προϋπολογισμό θα είναι το ήμισυ του 1 δισ. ευρώ που απομένει, ήτοι 500 εκατ. ευρώ.
Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι σε πρώτη φάση, ως τον Μάρτιο, θα πρέπει να εισρεύσουν 100 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ακολουθούν 1 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, 800 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και άλλα 700 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2013.
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχουν ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου οι διαδικασίες σχετικά με τους διαγωνισμούς για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, και τις εκτάσεις στην Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας
Ο Σαμαράς για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ
Στην υπόθεση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ οι μη δεσμευτικές προσφορές προέρχονται από την Gazprom (μόνο για τη ΔΕΠΑ), σύμφωνα με πληροφορίες προσφέρει 800- 900 εκατ. ευρώ, από τον ο επίσης ρωσικό όμιλο Sintez-Negusneft, ο οποίος προσφέρει κατά πληροφρίες 1,6 ως 1,8 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ υπό προϋποθέσεις (επίλυση ζητημάτων ρευστότητας στηn ενεργειακή αγορά και διακανονισμό οφειλών προς τη ΔΕΠΑ), την εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν που προσφέρει κατά πληροφορίες περί τα 400 εκατ. ευρώ και τους οι ελληνικούς ομίλους M+M και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με το τσέχικο fund PPF. Την Τετάρτη το θέμα συζητηθεί στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να περάσει η διαδικασία στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε έμμεση πλην σαφής αντίδραση από τα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πιθανή πώληση της ΔΕΠΑ σε Ρώσους. Η εκπρόσωπός του κυρία Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από την Ελλάδα, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι η συμβουλή των ΗΠΑ για όλες τις χώρες «είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι», φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τη Ρωσία του Πούτιν.
Από τη άλλη πλευρά πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρώσος Πρόεδρος θα έχει τον τελικό λόγο για το ποια από τις δύο εταιρείες θα κινηθεί στη σκακιέρα της αποκρατικοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού θα τη λάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Σημειώνεται ότι επίκειται επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, μάλλον στις 25 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί και τη Μόσχα.