Για πρώτη φορά θα μπορούν οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών που έχουν αποκτήσει είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω του διαδικτύου.
Ακόμη, από εφέτος με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των διδάκτρων φροντιστηρίων, ιδιαίτερων μαθημάτων κτλ. οι φορολογούμενοι θα εμφανίζουν τις εν λόγω αποδείξεις στο σύνολο των καταναλωτικών δαπανών προκειμένου να εξασφαλίσουν ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Το απόγευμα της Τρίτης κατατέθηκαν στη Βουλή μία σειρά από τροπολογίες με βασικότερη αυτή που καθορίζει το νέο καθεστώς αποδείξεων.
Οπως και το 2012 έτσι και το 2013 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις μέχρι του 25% του ετήσιου εισοδήματός τους με ανώτερο ποσό αποδείξεων 10.500 ευρω. Το όριο αυτό συμπίπτει με ετήσιο ατομικό εισόδημα 42.000 ευρώ και αυτό διότι πάνω από αυτό το ποσό είτε μαζέψει κάποιος περισσότερες αποδείξεις είτε όχι δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου.
Αντίθετα όποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις ελάχιστες αποδείξεις που θα ορίζει ο νόμος τότε θα επιβάλλεται στη διαφορά πρόσθετη φορολογία με συντελεστή 22%.
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί είναι ότι υπόχρεοι σε συλλογή αποδείξεων είναι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων (επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες, επιτηδευματίες κτλ.) είτε συγκεντρώσουν αποδείξεις είτε όχι δεν θα δουν καμία έκπτωση φόρου.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα μπορουν να εμφανίζουν στα βιβλία που τηρούν όλες τις επαγγελματικές τους δαπάνες μεταξύ των οποίων και τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν ετησίως από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Αρα για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν εφέτος οι επαγγελματίες θα έχουν έκπτωση φόρου μόλις για το 10% των ασφαλιστικών που κατέβαλαν το 2012.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών μετά την γκάφα που εξαιρούσε με νόμο μία σειρά από επιτηδευματίες από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου έτους ήταν κάτω από 10.000 ευρώ, κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει οτι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, πλακάδες κτλ. που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις σε κάθε περίπτωση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Το καθεστώς για τη συλλογή αποδείξεων έχει ως εξής:
– Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματός τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ. Μάλιστα αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσει κανείς ακόμη και αν το ετήσιο εισόδημα του είναι μόλις 1.000 ευρώ (θα πρέπει να συγκενρώσει 250 ευρώ)
– Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν, θα επιβάλλεται ποινή 22% επί της διαφοράς.
– Η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων αφορά αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.
Σε ό,τι αφορά το φόρο υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων αυτός θα σχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1/1/2013 και μετά, ενώ η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, ισχύει από 1/1/2013.
Παράλληλα, διαγράφηκε από το αρχικό φορολογικό νομοσχέδιο η διάταξη του νομοσχεδίου που προέβλεπε τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών και περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.
Στην τροπολογία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Η συνολική πρόβλεψη είναι για έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.
Τέλος, από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ.