Ακόμα και κλήρωση …αλά λοταρία, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει για τους φορολογούμενους κίνητρο συγκέντρωσης αποδείξεων !
Το οικονομικό επιτελείο έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων, κατά τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, την ιδέα του …τζογαρίσματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ποιο είναι το σκεπτικό τους;
Αφ´ενός θέλουν να δώσουν κίνητρο για να ζητά ο κόσμος αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες, μια και σήμερα, με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των πολιτών, το σύστημα αποδείξεων έχει ατονήσει.Αφ´ετέρου, στοχεύουν σε αποδείξεις που αφορούν ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, στις οποίες το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή. Επίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει την φοροκάρτα – ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής (οπότε και θα παρακρατείται αυτόματα το ΦΠΑ).
Αυτή την τριπλέττα στόχων έρχεται να υπηρετήσει ακόμα και η ιδέα για …κληρωτίδα τυχερών αριθμών από αποδείξεις.
Πώς; Οσοι μαζεύουν αποδείξεις, συγκεκριμένων κατηγοριών, με ηλεκτρονικό τρόπο, θα μπορούν να μπαίνουν σε μια κλήρωση , η οποία θα γίνεται, σε τακτό χρονικό διάστημα, με βάση μια διαδικασία που θα προσδιορισθεί, ώστε να κερδίζουν κάποιο ποσό.
Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- έχουν συμφωνήσει με την ιδεα της κλήρωσης (το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, εφόσον αποφασιστεί τελικά, θα φανεί εν ευθέτω…).
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη προτείνει να υπάρχει παράλληλα φοροαπαλλαγή έναντι αποδείξεων, πάντα εφόσον γίνεται ηλεκτρονική καταχώρησή τους, και αφορούν στοχευμένους τομείς επαγγελματικής δραστηστηριότητας όπου παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή. Θεωρούν ότι η έκπτωση φόρου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να απαιτούν οι πολίτες αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η ΔΗΜΑΡ επιζητά να επιταχύνει την προώθηση αλλαγών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, και ετοιμάζει προτάσεις για ρυθμίσεις που «είναι πολιτικά και τεχνικά ώριμες να εφαρμοστούν».
Η Αγ. Κωνσταντίνου, αν και χαρακτηρίζει θετικές τις αλλαγές που επήλθαν, κατά τη διαβούλευση με το οικονομικό επιτελείο για το νέο φορολογικό, έχει ενστάσεις στα εξής σημεία:
-προτείνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ η φορολόγηση να είναι 21%, αντί για 26% . Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι από τη μείωση αυτή που προτείνει η ΔΗΜΑΡ θα προκύψει απώλεια 135 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΔΗΜΑΡ αντιπροτείνει ως ισοδύναμο μέτρο, να συγκεντρωθούν αφ´ενός από την αύξηση της φορολογίας καταθέσεων από 15% σε 17,5% και αφ´ετέρου από την υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων (και αυτών που φορολογούνται αυτοτελώς ), οπότε να αυξηθούν οι εισροές από το φόρο αλληλεγγύης –υπολογίζουν ότι 25 εκατομμυρια ευρώ μπορούν να μαζευτούν επιπλέον από την υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων.
– θεωρεί ότι πρέπει να φορολογηθούν βάσει μιας ενιαίας κλίμακας τα εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκια και όχι ως αυτοτελώς φορολογούμενα. Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ , αυτό θα ελαφρύνει εκείνους που το εισόδημά τους, από εργασία και από ενοίκια μαζί, θα φτάνει μέχρι 10.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από εκείνους που το εισόδημά τους -μαζί από εργασία, επιχειρηματική δραστηριότητα και ενοίκια- είναι πάνω από 40.000 ευρώ.
Επίσης, η ΔΗΜΑΡ θα εξετάσει εκ νέου τις ρυθμίσεις που αφορούν τους πολύτεκνους.