Με την συμφωνία η Ελλάδα αγοράζει χρόνο , αλλά χωρίς ένα «κούρεμα» του χρέους που κατέχουν οι δανειστές της δεν μπορεί να υπάρξει «τελική λύση», υποστηρίζουν οι αναλυτές μεγάλων διεθνών τραπεζών.

Παρά τη διαπίστωση ότι η συμφωνία «αγοράζει χρόνο» για την Ελλάδα μέχρι τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, η Societe Generale εκτιμά ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για να βοηθήσουν στη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους και πέραν αυτής της ημερομηνίας.

Ήταν ενθαρρυντικό, ότι αφέθηκε από τους δανειστές ένα παραθυράκι για περαιτέρω μέτρα όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Η μείωση στο βάρος του χρέους θα εξαρτηθεί σε αυτή την φάση από την απόφαση της επαναγοράς των ομολόγων, ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου μεταξύ των οποίων και το ποσό που θα διατεθεί.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι θετική μόνο γιατί η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα για την ώρα, παρατηρούσε η Merrill Lynch – Bank of America, ενώ χώρα αγοράζει χρόνο σχετικά με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ένα «κούρεμα» που κατέχουν οι επίσημη δανειστές της χώρας.
Η πιθανότητα αστοχιών στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι το ένα ρίσκο, όμως η πραγματική ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο αν θα επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη, καθώς το βάθος της ύφεσης εξηγεί την υπέρβαση του στόχουτης αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ.
Η συμφωνία εξαρτάται από την επιτυχημένη επαναγορά ομολόγων και από την πιθανότητα ενός PSI μετά το 2015-16 φαίνεται εξαιρετικά χαμηλή σε αυτό το στάδιο, εκτιμά η Nomura.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας για την επαναγορά ομολόγων, πέραν της ευχής αυτή να πραγματοποιηθεί σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες των τιμών της 23ης Νοεμβρίου 2012 (δηλαδή από 25 έως 34 σεντς στο ευρώ για διάφορες λήξeiς των νέων ελληνικών ομολόγων).

Από τη στιγμή όπου τα νέα ελληνικά ομόλογα διέπονται από τον βρετανικό νόμο και διαφυλάσσονται με μια συμφωνία συγχρηματοδότησης με το EFSF, τα κίνητρα που δίνονται στους ομολογιούχους να πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν σε τόσο χαμηλές τιμές πιθανότατα θα είναι λίγα. Το ΔΝΤ έθεσε ως όρο για τη συνέχιση της στήριξής του προς την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, την επιτυχή έκβαση της επαναγοράς ομολόγων.

Πάντως οι υπολογισμοί των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας εμφανίζουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Eurogroup, εξακολουθούν να αφήνουν το χρέος της Ελλάδας στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, υψηλότερα από τον ανακοινωθέντα στόχο του 124% του ΑΕΠ, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στην κατοχή της Wall Street Journal.

Μέχρι το 2022, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 115%, επίσης υψηλότερα από τον αρχικό στόχο.

Η συμφωνία ανοίγει πάντως ένα παράθυρο για μελλοντικές διαγραφές δανείων του επίσημου τομέα των δανειστών -ίσως γι’ αυτό ζήτησε το ΔΝΤ πρόσθετη ασφάλιση από την ευρωζώνη, αν και το να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους της θα αποδειχθεί σύμφωνα με την Citigroup πολύ δύσκολο, καθώς η πολιτική κόπωση αυξάνεται και η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται