«Παγώνουν» οι αποζημιώσεις των εν ενεργεία υπαλλήλων –με προϋπηρεσία άνω των 16 ετών –στο έτος που διανύουν εφέτος, και δεν θα αυξάνονται, όσα έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη κι αν διανύσουν στο μέλλον.
Η ρύθμιση αυτή που περιλαμβάνεται στο πακέτο των εργασιακών μέτρων, σε συνδυασμό με τη μείωση των μηνών προειδοποίησης για απόλυση με 50% μειωμένη αποζημίωση, καθιστούν φθηνότερες τις απολύσεις σήμερα, αλλά και στο μέλλον.
Η μείωση των μηνών προειδοποίησης, που κλιμακώνονται πλέον από έναν ως τέσσερις μήνες, αντί του ενός ως έξι μήνες που ισχύει σήμερα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο του καθεστώτος της αποζημίωσης που εισάγεται με το νομοσχέδιο. Πέραν τούτου θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος κατάλογος των αποζημιώσεων εξαντλείται στα 16 έτη προϋπηρεσίας με 12 μισθούς αποζημίωσης για τους νεοεισερχόμενους ή ακόμη και για όσους δεν έχουν εξαντλήσει την κλίμακα κατά την ημερομηνία ψήφισης του νέου νόμου.
Οσοι διαθέτουν σήμερα πέραν των 16 ετών προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, θα λαμβάνουν έξτρα αποζημίωση έναν μισθό –ως 2.000 ευρώ –για κάθε έτος υπηρεσίας ως το 28ο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Ωστόσο η έξτρα αποζημίωση δεν θα κλιμακώνεται –εφεξής –αλλά θα παραμένει «παγωμένη» στο έτος που διανύει ο εργαζόμενος εφέτος, όσα έτη κι αν εργαστεί στο μέλλον.
«Η ρύθμιση αυτή αποτελεί «τροχοπέδη» στην απόλυση των ακριβών εργαζομένων με πολλά έτη προϋπηρεσίας» εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Κι αυτό γιατί η αποζημίωση του υπαλλήλου θα παραμείνει η ίδια, είτε απολυθεί σήμερα είτε ύστερα από μερικά χρόνια.
Πάντως με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται ραγδαία οι απώλειες που θα υποστούν οι υπάλληλοι που θα απολυθούν από την εφαρμογή του νέου συστήματος και εντεύθεν.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Κατάργηση του επιδόματος γάμου. Δεν υφίσταται το επίδομα γάμου στα κατώτατα όρια των αμοιβών, εκτός και αν συμφωνήσουν να καταβάλλεται η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. Και στην περίπτωση αυτή η συμφωνία για την καταβολή του θα δεσμεύει τους εργοδότες που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με την ΓΣΕΕ.
  • Κατάργηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εφεξής οι όποιες συμφωνίες μεταξύ των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο θα δεσμεύουν μόνο τους εργοδότες-μέλη των οργανώσεων που υπέγραψαν τις συμβάσεις.
  • «Πάγωμα» των τριετιών. Οι τριετίες που προβλέπονται για τις κατώτατες αποδοχές στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παραμένουν «παγωμένες» μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.
  • Εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.
  • Ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης 11 αντί 12 ωρών.
  • Εξαήμερη εργασία –με 40ωρο –και σε κλάδους που σήμερα εξαιρούνται.
  • Κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να υποβάλουν αίτημα προέγκρισης υπερωριών και καταστάσεων απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομές και τεχνικά έργα.

Το νέο σύστημα για τον κατώτατο μισθό

Αλλαγές στον μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Από 1.4.2013 τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου –εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 –με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης νομοθετικά των κατώτατων αμοιβών. Κατά τη διαμόρφωση θα λαμβάνονται υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η κατάσταση της αγοράς εργασίας, η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και εξειδικευμένοι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς.

Διαβάστε ολόκληρη την ρύθμιση για τις αλλαγές στα εργασιακά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ