Την πρόθεση του ιδιωτικού τομέα να χρηματοδοτήσει με ίδια μέσα την εταιρία μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού «Marketing Greece», στην οποία σχεδιαζόταν αρχικά να συμμετέχει και το Δημόσιο με ποσοστό 30%, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης.

«Δεν χρειάζεται το Δημόσιο να βάλει χρήματα. Θα τα βάλει όλα ο ιδιωτικός τομέας», δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου του Συνδέσμου «Marketing Greece –αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την ποιοτική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας» την Τρίτη, απευθύνοντας πρόσκληση να συμμετέχουν στο σχήμα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ).

Στόχος είναι η εταιρία να έχει ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2012 και να είναι σε πλήρη ανάπτυξη το 2014. Για τη χρηματοδότηση θα γίνει Roadshow με στόχο να συγκεντρωθεί ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ η επιδιωκόμενη σύνθεση θα είναι ο ΣΕΤΕ με ποσοστό 60% – 65%, το ΞΕΕ με 30% και η ΕΔΕΕ με 5% – 10%. Η τροποποίηση του σχήματος θα πρέπει να γίνει με νέα ρύθμιση. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι περίπου διπλάσιο από τα εννέα μέλη που προβλεπόταν, καθώς σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κλαδικών φορέων ενώ η εταιρία θα στελεχωθεί με δέκα άτομα.
Την ανάγκη συνεργιών και συνεργασίας επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Ν. Καραχάλιος, εστιάζοντας κυρίως στις εμπορικές δραστηριότητες, τις οποίες ο Οργανισμός δεν μπορεί να υποστηρίξει, εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος 113. Την ίδια ώρα τόνισε ότι «ο ΕΟΤ δεν είναι ο ΕΟΤ που θέλουμε» και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός «ή θα αλλάξει ή δεν θα έχει νόημα ύπαρξης», δίνοντας χρονικό περιθώριο ενός χρόνου για την απαραίτητη αναδιοργάνωση. Επανέλαβε επίσης την πρόταση για ημι-μόνιμο γενικό γραμματέα με θητεία τριών έως πέντε ετών.
Θετική στην πρόσκληση του ΣΕΤΕ ήταν η ανταπόκριση της ΕΔΕΕ, με τον πρόεδρό της κ. Δ. Μαύρο να επισημαίνει την ανάγκη για θεματική προβολή, εκτιμώντας ότι η μελέτη Bordas, για το Σχέδιο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού μπορεί να αποτελέσει τη βάση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι θα εξετάσει πολύ σοβαρά την πρόταση του ΣΕΤΕ, θέτοντας ως προϋπόθεση να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι «χωρίς επικαλύψεις και ανταγωνισμούς» σε σχέση με τον ΕΟΤ και το αντικείμενο να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Υπέρ της συλλογικής συμμετοχής και της διακομματικής συναίνεσης στη στρατηγική, με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) κ. Κ. Λαμπρινόπουλος.
Στο πλαίσιο του καθορισμού του ρόλου και της λειτουργίας της εταιρίας, προβλέπεται να υπογραφεί «Μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ του ΣΕΤΕ του υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του ΞΕΕ, εφ’ όσον συμμετέχει, το οποίο θα ξεκαθαρίζει τις «γκρίζες ζώνες». «Θα περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να συμμετέχει το Δημόσιο όταν έχει τα χρήματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας ότι «έως τότε θα δουλέψουμε στενά για να κάνουμε πράγματα που ο ΕΟΤ δεν μπορεί να κάνει». Η εταιρία, που αποτελεί στόχο του ΣΕΤΕ από τον Δεκέμβριο του 1997, θα ξεκινήσει με τη δημιουργία ενός website που θα παρέχει πλήρη εμπορική παρουσίαση της χώρας, πωλήσεις τουριστικών υπηρεσιών και κέντρο τύπου, ενώ παράλληλα θα χτιστεί και ένα δίκτυο δημοσίων σχέσεων σε βασικές αγορές όπως Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, ΗΠΑ και Ρωσία.

«Οι πρώτοι μήνες θα είναι κρίσιμοι», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης, υποστηρίζοντας ότι μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα φανεί η αποτελεσματικότητα του εργαλείου και η σχέση με τον ΕΟΤ και το υπουργείο.

Νωρίτερα η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη υπογράμμισε ότι «η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι το όχημα που μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενη στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των διαδικασιών θεωρήσεων εισόδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πετύχουμε το 2013 μια απλούστευση των διαδικασιών για τη βίζα», επισημαίνοντας τα οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό από την πολιτική εφαρμογή προσωρινών μέτρων που εφαρμόστηκαν το καλοκαίρι. Η ίδια πρόσθεσε ότι έως το 2020 ο τουριστικός τομέας στην Ευρώπη μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμό 3% – 5% τον χρόνο και εστίασε στην πολιτική ανάπτυξης από τη θάλασσα («γαλάζια ανάπτυξη»), καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η Επιτροπή θα προχωρήσει σε Ανακοίνωση –Πλαίσιο για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό, με αντίστοιχη χρηματοδοτική στήριξη. Στην ίδια κατεύθυνση αναφέρθηκε στη συνεργασία Αδριατικής – Ιονίου και την προοπτική κοινής προώθησης τουριστικών πακέτων στην περιοχή, με συνέργιες τόσο μεταξύ κρατών αλλά και περιφερειών.

Κλείνοντας το συνέδριο η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη επισήμανε την «επείγουσα ανάγκη» για έναν «νέο ΕΟΤ» προσθέτοντας ότι «προχωρούμεσε ριζική αναδιάρθρωση τουΟργανισμού μεστόχοτηνκαλύτερη λειτουργία του», με αναδιοργάνωσητωνγραφείων εξωτερικού και τον εκσυγχρονισμό της ελεγκτικής διαδικασίαςτων τουριστικών επιχειρήσεων. Αναφερόμενη στη συνεργασία με τον ΣΕΤΕ σημείωσε ότι «θαπρέπει να χτίσουμε μιανέα σχέση συνεργασίας» και «τοαμέσως επόμενο διάστημα ΣΕΤΕ, ΕΟΤ και υπουργείο, θαπροσδιορίσουμε με ακρίβεια τα πεδίασυνεργασίας και το κατάλληλοσχήμαπουθα εξυπηρετεί τους σκοπούςμας», ενώ προανήγγειλε τη νέα επικοινωνιακή στρατηγική της χώρας, η οποία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη.