Οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν την Τετάρτη να διατηρήσουν μέχρι το 2017 τις επιδοτήσεις της αλιευτικής βιομηχανίας, παρά τις προειδοποιήσεις περιβαλλοντιστών και επιστημόνων για τις συνέπειες της πρακτικής αυτής στους πληθυσμούς των ψαριών, που ήδη καταρρέουν.
Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που κράτησαν μέχρι αργά τη νύχτα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι επιδοτήσεις θα διατεθούν για τον «εκσυγχρονισμό» των αλιευτικών σκαφών, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να καταστεί βιώσιμη η βιομηχανία.
Οι μεγάλες αλιευτικές δυνάμεις της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας προέβαλαν σθεναρή άρνηση στην πρόταση για διακοπή των επιδοτήσεων, ενώ η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν πειστεί ότι η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την πρακτική και να δώσει έμφαση στα ιχθυοτροφεία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του περιβάλλοντος.
Η Ιλσα Αϊγκνερ, ομοσπονδιακή υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, δήλωσε ότι ο εκσυγχρονισμός του στόλου, για παράδειγμα η εγκατάσταση νέων μηχανών πιο φιλικών στο περιβάλλον, είναι αναπόφευκτο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της χωρητικότητας της βιομηχανίας.
«Είναι τελείως αστήρικτο το να χρηματοδοτούμε την αύξηση της χωρητικότητας ενώ είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ήδη υπερβολικά μεγάλη χωρητικότητα» επισήμανε, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Την ίδια άποψη φαίνεται ότι έχει η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι η συμφωνία των υπουργών δεν ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για αναμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για «λεηλασία» των ευρωπαϊκών θαλασσών.
Τον Ιούνιο, η ΕΕ αποφάσισε να σταματήσει το 2019 την πρακτική της απόρριψης νεκρών ψαριών, τα οποία πιάνονται στα δίχτυα ως «παράπλευρη απώλεια» της αλιείας άλλων ειδών. Αποφάσισε επίσης να ορίσει τις λεγόμενες Μέγιστες Βιώσιμες Ποσότητες, δηλαδή όρια στις ποσότητες που μπορούν να αλιεύονται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των αλιευόμενων ειδών.
Οι επιστήμονες που γνωμοδοτούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούν ότι το 80% των εμπορικών ειδών στη Μεσόγειο ήδη υπεραλιεύονται, κάτι που σημαίνει ότι οι πληθυσμοί δεν αναπαράγονται αρκετά γρήγορα ώστε να διατηρηθεί σταθερό και βιώσιμο το μέγεθός τους.
Η συμφωνία της Τετάρτης εξόργισε μεταξύ άλλων την Greenpeace, η οποία κατηγόρησε τους υπουργούς αλιείας ότι «ξεπουλιούνται στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της αλιευτικής βιομηχανίας».
«Μεγάλα τμήματα του αλιευτικού στόλου της ΕΕ μπορούν ήδη να πιάνουν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι θα ήταν βιώσιμο» επισήμανε.