«Πήγε καλά». Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα» μετά τη συνάντηση υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο η οποία διήρκεσε περί τις δύο ώρες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «έγινε μακρά τεχνική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης» και παραλλήλως «εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις» για διάφορά θέματα που αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν νωρίτερα την Τρίτη ότι έγινε από την πλευρά του κ. Στουρνάρα παρουσίαση όλων των πτυχών της ελληνικής οικονομίας και των δυνατών λύσεων που πιθανώς υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι. Οι κ.κ. Στουρνάρας και Σόιμπλε συμφώνησαν να τα ξαναπούν στο Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου.
Σε σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται: «Το σημαντικότερο είναι να τηρήσει η Ελλάδα πλήρως τις δεσμεύσεις της. Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το επισήμανε για ακόμη μία φορά στον συνάδελφό του». Επίσης επαναλαμβάνεται ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις δηλώσεις και από τις πληροφορίες που υπήρχαν πριν από το ραντεβού είναι ότι η συζήτηση προχώρησε σε βάθος αναφορικά με το συνολικό πακέτο των μέτρων, της χρηματοδότησης και των διευκολύνσεων προς την Ελλάδα. Τα παραπάνω συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει αυτό το μήνα η τρόικα και απασχολεί ιδιαιτέρως το Βερολίνο. Αλλωστε ύφεση, έλλειμμα και χρέος είναι συγκοινωνούντα δοχεία και θα καθορίσουν το νέο κούρεμα ή την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα.
Νωρίτερα την Τρίτη κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.
Ο κ. Στουρνάρας μετέβη στο Βερολίνο με δύο επιχειρήματα για τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε: το πρώτο ήταν το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ και το δεύτερο, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού που κινείται εντός στόχων, εξαιτίας της «αιματηρής» συγκράτησης δαπανών και παρά τη σοβαρή υστέρηση των εσόδων ελέω ύφεσης.
Ο στόχος του υπουργού ήταν να ανοίξει έναν «δίαυλο επικοινωνίας» με τον γερμανό ομόλογό του και να δείξει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις ώστε να φέρει στη συνέχεια την κουβέντα στις επιπτώσεις της ύφεσης και να θέσει -ανεπισήμως- στο τραπέζι την ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής ως το 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι η ύφεση (υπολογίζεται ότι θα φτάσει εφέτος το 7% -αντί για 4,7% που προέβλεπε το μνημόνιο 2- και το 3% το 2013) δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνία και την αγορά αλλά και αυτούς καθαυτούς τους αριθμούς, τους στόχους δηλαδή του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα της λεγόμενης «δραχμικής αβεβαιότητας» που δημιουργούν οι δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης του πακέτου των μέτρων, η πίεση που δέχεται η Αθήνα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ υποχωρεί, καθώς οι δανειστές γνωρίζουν το βασικό του περιεχόμενο και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πριν από τη συνάντηση ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ζητούσε τη στήριξη του κ. Σόιμπλε για το «ξεμπλοκάρισμα» των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η οποία δεν έχει ρίξει ούτε ένα ευρώ στην αγορά καθώς εγείρει συνεχώς νέα εμπόδια και δεν δέχεται τις εγγυήσεις που της δίνουν οι ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα κονδύλια που προορίζονται από την Κομισιόν για την Ελλάδα για τα μεγάλα έργα και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.