Αντίθετα, η Ελλάδα και η Ιρλανδία φαίνεται να χρειάζονται περισσότερο χρόνο -ίσως μέχρι το 2016- για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα των οίκων Moody’s και Fitch.
Σε άλλη έκθεση, της Fitch, ο οίκος προειδο ποιεί ότι αν οι χώρες του Νότου δεν επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του έτους θα μπορούσε να υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Π
Ο οίκος απονέμει τα εύσημα στην κυβέρνηση Μόντι, τονίζοντας ότι η αξιοπιστία της είναι πολύ υψηλή.
Για την Ιταλία, οι δύο εκθέσεις επισημαίνουν ότι ήδη η αρνητική πορεία της έχει αναστραφεί. Η Moody’s εκτιμά πως η γειτονική χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα και δεν αποκλείεται από το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης να επιστρέψει στην προ κρίσης δυναμική.
Κατά τον διεθνή οίκο, μεταξύ των επιτυχιών προσαρμογής -μέχρι στιγμής- είναι η μείωση του
εργατικού κόστους στην Ισπανία κατά 5,9% από το υψηλότερο επίπεδό του, ενώ αντίστοιχα το κόστος στην Ελλάδα και την Ιρλανδία έχει μειωθεί 7,8% και 13,7% βοηθώντας να στηριχτούν οι εξαγωγές και να διατηρηθεί η οικονομική παραγωγή, την ώρα που προχωρούν οι περικοπές στις δαπάνες.
Η Ιταλία, αντιθέτως, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να περιορίσει το εμπορικό της έλλειμμα, να μειώσει το εργατικό κόστος ή να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.