Δριμεία κριτική στην αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, την οποία αποδίδει σε ελλιπή πολιτική βούληση των πολιτικών, εξαπέλυσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας.

«Οι πολιτικοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία του προβλήματος» ανέφερε, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «συμφωνεί απολύτως με την Κριστίν Λαγκάρντ» στην κρισιμότητα της φοροδιαφυγής αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα. Τα σχόλια στα οποία αναφέρεται ο Λέκκας ήταν η συνέντευξη Λανγκάρντ στον βρετανικό Guardian.

O Ν.Λέκκας εκτιμά πως η έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ανέρχεται μεταξύ 12% και 15% του ΑΕΠ. «Δηλαδή 40 με 45 δισ. ευρώ το χρόνο -αν πιάναμε τα μισά από αυτά, τότε το πρόβλημα της χώρας θα είχε λυθεί» λέει χαρακτηριστικά.

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ επικρίνει ιδιαίτερα την ελλιπή συνδρομή των τραπεζικών ιδρυμάτων στον εντοπισμό φοροδιαφυγής. «Προς το παρόν, πρέπει δυστυχώς να πω ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία με τις τράπεζες» τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από 5.000 περιπτώσεις για τις οποίες ζητήθηκαν στοιχεία τελικά υπήρξε πρόοδος μόνο σε 214. Ειδικά σε 500 περιπτώσεις που αφορούσαν πολιτικούς διαφορετικών κομματικών προελεύσεων, η πρόοδος ήταν εξαιρετικά αργή, όπως γράφει η Welt.