Οι συνθήκες πολιτικής αστάθειας επιτείνουν την αγωνία των πολιτών με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αποσύρσεις καταθέσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Η Τετάρτη ήταν η χειρότερη μέρα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς καταγράφηκαν διαρροές τόσο από καταθέτες που είχαν «παραγγείλει» μετρητά από την αρχή της εβδομάδας, όσο και από πελάτες που ανησύχησαν από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών.
Τα χρήματα αυτά οδηγούνται στο εξωτερικό, σε καταθετικούς λογαριασμούς ή σε επενδύσεις ασφαλών ομολόγων, καθώς και σε προσωπικές κρυψώνες, όπως αποδεικνύουν τα «τούβλα», οι δεσμίδες μετρητών δηλαδή, που έφυγαν χθες Τρίτη από συγκεκριμένα καταστήματα του δικτύου των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Με βάση την ενημέρωση που παρείχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, μόνο τη Δευτέρα η διαρροή έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος.
Οι απώλειες των τελευταίων ημερών καλύπτονται από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης που έχει ενεργοποιήσει η Κεντρική Τράπεζα και στον βαθμό που δεν επικρατήσει πανικός, η κατάσταση θα ελεγχθεί.
Οι τράπεζες επιπλέον αντιμετωπίζουν και την καθυστέρηση που παρατηρείται στις αποπληρωμές δανείων, ακόμη και από πελάτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα, οι οποίοι προτιμούν να καθυστερήσουν την καταβολή της δόσης τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Αν και δεν πρόκειται για γενικευμένη τάση, σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, επιβαρύνει τους δείκτες ρευστότητας του συστήματος, σε μία περίοδο που κάθε χρηματοροή είναι απαραίτητη.
Στήριξη μόνο μέσω ΤτΕ
Μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος θα χρηματοδοτούνται προσωρινά οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αναμένεται να κλείσει το αργότερο έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη την Τετάρτη από την Ευρωτράπεζα, η οποία επικαλούμενη το καταστατικό της, έκανε γνωστό ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ενέσεις ρευστότητας στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, έως ότου τα ομόλογα του EFSF ύψους 18 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στα ταμεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τον περασμένο μήνα, ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους.
Το πακέτο αυτό παραμένει έως και σήμερα ανενεργό λόγω προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί στον κανονισμό λειτουργίας του Ταμείου.
Ο τέως πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με επείγουσα επιστολή που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή στον πρόεδρο του Ταμείου Π. Θωμόπουλο, του επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει γρήγορα το θέμα προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Ο κ. Θωμόπουλος σε δηλώσεις του σήμερα σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο επεσήμανε ότι τα κεφάλαια αυτά θα φτάσουν στις τράπεζες το αργότερο έως και την ερχόμενη Τετάρτη, λόγω εγκρίσεων που απαιτούνται από διεθνείς φορείς προκειμένου να απελευθερωθούν τα 18 δισ. ευρώ.
Νταλάρα: Κορύφωση της φυγής
«Η φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα σταματήσει εάν επικρατήσει βεβαιότητα ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ» τόνισε αναφερόμενος στο θέμα των αναλήψεων χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο των διαρροών παρουσιάζει μία κορύφωση, ωστόσο εκτίμησε ότι «η κατάσταση θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί όταν βγει νέα κυβέρνηση, εφόσον επαναβεβαιώσει τη θέλησή της να παραμείνει στο ευρώ».