Είναι προς όφελος των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, αλλά αν είχαν υιοθετήσει ξανά τη δραχμή θα είχαν ήδη υποτιμήσει το εθνικό νόμισμά τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου γάλλου προέδρου. Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι ο Ολάντ γνωρίζει καλά ότι το θέμα του Δημοσιονομικού Συμφώνου έχει κλείσει και ότι το μόνο που απομένει πλέον είναι η έγκρισή του από τις κυβερνήσεις.

«Πιστεύω ότι ο Ολάντ γνωρίζει ότι το Σύμφωνο δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις θα συνεχιστούν ομαλά και εποικοδομητικά όπως κατά το παρελθόν. «Ολες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν», τόνισε συγκεκριμένα.

Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ είπε ότι οι δύο ηγέτες την Τρίτη απλώς θα ανταλλάξουν απόψεις.

Ο Ζάιμπερτ αναφέρθηκε και στην ιστορική καθίζηση που υπέστη η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την Κυριακή, αλλά και στην εντυπωσιακή πτώση του ποσοστού του στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1950, στις τοπικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 6 Μαΐου στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν.

«Η ψήφος στα κρατίδια δεν έχει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την Ανγκελα Μέρκελ» και ότι «η εκλογική ήττα δεν θα επηρεάσει την πολιτική που ασκεί η καγκελάριος», τόνισε ο Ζάιμπερτ. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ διευκρίνισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της υιοθέτησης αναπτυξιακών πολιτικών και πρόσθεσε ότι «κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι έξυπνες μεταρρυθμιστικές πολιτικές».

Ο γερμανός εκπρόσωπος θεωρεί ότι «τα μέτρα ανάπτυξης μπορούν να ενισχυθούν και να χρηματοδοτηθούν από μη χρησιμοποιούμενα κονδύλια της ΕΕ».