«Προχειρότητες, λάθη και άστοχες αναλύσεις» προκάλεσαν ζημιές άνω των δύο δισε. δολαρίων στη JP Morgan όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας Τζέιμι Ντίμον.
«Υπήρξε λανθασμένη στρατηγική, κακή εφαρμογή και διαχείριση των επενδύσεων και ελλιπής έλεγχος» παραδέχτηκε στην τελευταία του ανακοίνωση ο Ντίμον, ένας από τους πιο προβεβλημένους τραπεζίτες της Wall Street o οποίος όμως μέχρι τον περασμένο μήνα επέμενε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα του τύπου ήταν απλώς «μια τρύπα στο νερό».
Η χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας με τα μεγαλύτερα κέρδη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί πλήγμα και για το γόητρο του αμερικανού τραπεζίτη καθώς επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι μόνο με αυστηρότερους κανόνες εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορούν να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.
Ηδη από τις αρχές Απριλίου το Bloomberg είχε αποκαλύψει ότι το κεντρικό γραφείο επενδύσεων της JP Morgan είχε προχωρήσει σε επενδυτικές τοποθετήσεις πολύ υψηλού ρίσκου που δημιουργούσαν συνθήκες «φούσκας» σε μια αγορά 10 τρισ. δολαρίων. Ο Ντίμον είχε εμφανιστεί τότε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι είναι ενήμερος για τα δεδομένα του συγκεκριμένου τμήματος και ότι θα προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις».
Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές ή ότι απλώς δεν έγιναν με αποτέλεσμα η τράπεζα να σημειώσει θεματικές απώλειες.
Βέβαια ακόμα και αυτό το αστρονομικό ποσό είναι σχετικά ανεκτό για τα δεδομένα μιας επιχείρησης η οποία μόνο το α΄ τρίμηνο του έτους κατέγραψε κέρδη 5,4 δισε. δολαρίων.
Το χειρότερο βέβαια δεν είναι οι ζημιές για τη JP Morgan αλλά η αναταραχή που μπορεί να προκαλέσει στις αγορές η είδηση με το άνοιγμα των χρηματαγορών την ερχόμενη εβδομάδα.
Προς το παρόν ο διεθνής οικονομικός τύπος περιορίζεται στο «κυνήγι του δολοφόνου» αναζητώντας την ταυτότητα του χρηματιστή που βρέθηκε πίσω από τις κερδοσκοπικές κινήσεις.
Αρχικά είχε διακινηθεί το όνομα του γάλλου trader Μπρουνό Μισέλ Ικσίλ ως υπαίτιου για τις τοποθετήσεις σε χρηματοπιστωτικά παράγωγα. Ωστόσο νεότερα στοιχεία ρίχνουν το «ανάθεμα» στον ελληνικής καταγωγής Αχιλλέα Μακρή ο οποίος είναι επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος της τράπεζας όπου εργάζεται ο Ικσίλ, ο επονομαζόμενος και «φάλαινα του Σίτι» από τους συναδέλφους του στο Λονδίνο.
Σε κάθε περίπτωση πίσω από τα «θλιβερά λάθη» που καταλόγισε ο Ντίμον στα στελέχη της τράπεζας, βρίσκεται η ακόρεστη επιδίωξη του κέρδους που οδηγεί το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα σε κινήσεις «υψηλού κινδύνου» με τις ανάλογα (υψηλές) απώλειες.