«Αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί την επόμενη δόση με την τρόικα και αν το κράτος δεν έχει τις προβλεπόμενες μηνιαίες ταμειακές ροές, τότε ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα ρευστότητας από το τέλος Ιουνίου και μετά». Αυτό δήλωσε στο Reuters παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνοντας κατά 15 ημέρες τα όρια αντοχής του Δημοσίου σε σύγκριση με την αναφορά στελέχους του Γενικού Λογιστηρίου που είπε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η ρευστότητα του Δημοσίου επαρκεί ως τα μέσα Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποθέματα επαρκούν μόνο αν οι Βρυξέλλες τηρήσουν τη δέσμευση τους για καταβολή της επόμενης δόσης του μηχανισμού στήριξης, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη προγραμματισθεί για τις 10 Μαΐου. Μέσα στον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 4,45 δισ. ευρώ.
Σήμερα Τρίτη το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων (εξάμηνης διάρκειας) και ύψους 1 δισ. ευρώ, με στόχο να δανειστεί συνολικά ποσό άνω των 1,6 δισ. ευρώ.
Σε εκκρεμότητα 30 δισ. ευρώ
Από εκεί και πέρα, η δόση του Ιουνίου δεν έχει ακόμη σχηματοποιηθεί καθώς το τελικό πρόγραμμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα εντός του Μαΐου. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η δόση του Ιουνίου θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, ή ένα σημαντικό τμήμα από αυτές. Πρέπει επίσης να προστεθούν και τα 23 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για να εκταμιευθεί αυτό το ποσό απαιτείται ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό προ των εκλογών, το κλιμάκιο της τρόικας αναμενόταν στην Αθήνα στις 15 Μαΐου. «Σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη» λένε πηγές των Βρυξελλών στο «Βήμα» για τις τελευταίες εξελίξεις. «Περιμένουμε ήρεμα να έχουμε συνομιλητές» προσθέτουν. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Χάνσεν δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Ελλάδας θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις». Ανέφερε επίσης ότι η πρόθεση της Κομισιόν να βοηθήσει την Ελλάδα αντανακλά εμπιστοσύνη ότι θα παραμείνει εντός ευρωζώνης.
Στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα δεν θα πραγματοποιηθεί, έως ότου υπάρξει νέα κυβέρνηση έτοιμη να διαπραγματευθεί. «Η αντιπροσωπεία του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο όταν η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τα νέα μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών που έχουν ήδη συμφωνηθεί» ανέφερε αξιωματούχος του ΔΝΤ.
«Βόμβα» τα ταμεία
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης βρίσκεται από χθες στο γραφείο του και προετοιμάζεται για το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, 14 Μαΐου, στις Βρυξέλλες, σε περίπτωση που δεν έχει σχηματισθεί νέα κυβέρνηση. Ενα από τα κύρια προβλήματα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το οποίο προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι είναι η μεγάλη αύξηση των δαπανών του ΟΑΕΔ, λόγω της έκρηξης της ανεργίας που αγγίζει το 22%.
Η δεύτερη βόμβα είναι οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης μισθών που οδήγησε σε δραματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του διευρυνόμενου κύματος συνταξιοδότησης που τροφοδοτείται από τη γενικευμένη ανασφάλεια. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι τον Ιούνιο τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία ενδέχεται να έχουν εξαντλήσει τις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού για ολόκληρο το έτος.