Τα πρώτα του «γενέθλια» έκανε την Πέμπτη ο Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), ο οποίος διπλασίασε μέσα σε λίγους μήνες τα μέλη του από 32 σε 64, αφού εκπροσωπεί έναν από τους δυναμικότερους και πλέον εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας.
Στις ελληνικές εταιρίες κινητών εφαρμογών, οι οποίες «ανδρώθηκαν» στις δύσκολες αγορές του εξωτερικού την περασμένη δεκαετία, συγκαταλέγονται ορισμένες εκ των μεγαλύτερων του κλάδου στον πλανήτη, όπως η Velti (NASDAQ: VELT) και η Upstream, αλλά και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου, όπως η Globo (GBO:LN).
«Αυτή η ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού σήμερα διπλασιαζόμαστε» τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, κ. Ι. Γιανναράκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το 2012 θα είναι μία χρονιά επανάστασης για τις κινητές εφαρμογές, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κινητών συσκευών θα ξεπεράσει τον πληθυσμό της Γης, διακρίνοντας σημαντικές ευκαιρίες για τις εταιρίες του κλάδου.
«Το 2012 έτος δημιουργίας»
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, κ. Κ. Παπαδημητρακόπουλος προέβλεψε ότι το 2012 θα είναι ένα έτος δημιουργίας σε υγείες βάσεις και όχι καταστροφής κι έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διεπαφή ανάμεσα στις εταιρίες του κλάδου, με στόχο την δημιουργία ενός εφαλτηρίου για την έξοδο στη μεγάλη παγκόσμια αγορά.
Όπως τόνισε, πέντε εταιρίες – μέλη ήδη βρίσκονται ή ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφεία στη Σίλικον Βάλει, άλλες να συμμετάσχουν σε funds και κάποιες να επενδύσουν σε μικρότερες εταιρίες κινητών εφαρμογών. «Η διεύρυνση του ΣΕΚΕΕ με εταιρίες πληροφορικής είναι μία έκκληση για να καταλάβει η αγορά ότι τα πράγματα αλλάζουν» σχολίασε και συμπλήρωσε ότι η αλλαγή του τοπίου στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι πια εφικτή.
Το μέλος της επιτροπής εξωστρέφειας του ΣΕΚΕΕ, κ. Χ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις του συνδέσμου για το άνοιγμα των ημεδαπών εταιριών στις διεθνείς αγορές, μέσα από στοχευμένες δράσεις σε περιοχές κλαδικού ενδιαφέροντος, όπως τα Workshop «Πάμε έξω» και «Expand your business in the US» και η συμμετοχή στο ξακουστό Mobile World Congress της Βαρκελώνης.
Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΚΕΕ, κ. Γ. Καραντώνης μίλησε για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, αλλά και για τις προσπάθειες εντοπισμού χρηματοδοτικών μηχανισμών για τα μέλη, καθώς και για την απόπειρα εισδοχής στα δύο mega-project έρευνας που θα επιλέξει να χρηματοδοτήσει η Ε.Ε., μέσω του FUTURE ICT.
Σε παρέμβασή του το αναπληρωματικό μέλος του ΣΕΚΕΕ, κ. Δημ. Χριστάκος αναφέρθηκε στις δυσκολίες εξεύρεσης venture capitals και στα εμπόδια του παραδοσιακού τραπεζικού δανεισμού, αλλά και στην αδυναμία των τραπεζών να αξιολογήσουν σωστά ένα επιχειρηματικό σχέδιο υψηλής τεχνολογίας.
Το επίτιμο μέλος του ΣΕΚΕΕ, κ. Αγγ. Μαγκλής αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την δημιουργία του Hellenic Mobile Cluster και στις ευκαιρίες χρηματοδότησης που υπάρχουν στην Ε.Ε. για το συγκεκριμένο σχέδιο, που θα προσφέρει μία σύγχρονη πλατφόρμα για τις αναδυόμενες εταιρίες, οικονομίες κλίμακος και άλλες συνέργειες. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΚΕΕ, «το cluster προχωράει και υφίσταται».
Ευκαιρία η Ελλάδα για Venture Capitals
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν και στελέχη επενδυτικών funds, με μακρά εμπειρία στην Αμερικανική αγορά νεοφυών τεχνολογικών εταιριών. Σε παρέμβασή του, ο managing partner της Odyssey Venture Partners, κ. Θ. Καλέκος σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί εύκολα να έχει εξαιρετικά ανταγωνιστικά start ups, εφάμιλλα της Σίλικον Βάλει, αφού οι νέοι μηχανικοί και ιδέες έχουν και ικανότητες, που συχνά, ξεπερνούν τα Αμερικανικά στάνταρτ. «Αν μπορούσαμε να τους δώσουμε χρηματοδότηση, θα είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι επενδυτές υπάρχουν και ψάχνουν ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο στις ΤΠΕ. Όπως ανέφερε, η Odyssey Venture Partners ήδη ξεκινά με επενδύσεις 30-40 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων μηνών.
«Έχουμε δει 100 εταιρίες και θα χρηματοδοτήσουμε 6-8 τους πρώτους έξι μήνες της έναρξής μας. Στη συνέχεια, θα χρηματοδοτούμε άλλες 3-4 κάθε χρόνο για τρία χρόνια» τόνισε. Ο κ. Καλέκος υπογράμμισε ότι καμία εταιρία δεν πρέπει να περιμένει βοήθεια από το κράτος και κάλεσε τους επιχειρηματίες να κάνουν ό,τι περνά από τα χέρια τους για να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους.
Στο ίδιο πάνελ μίλησε και ο επικεφαλής σε θέματα private equity και venture capital της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Λ. Πηλίτσης, ο οποίος σημείωσε ότι η τωρινή συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για την χώρα μας, ούτως ώστε να φτιάξει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό «οικοσύστημα» επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και μοντέρνων μηχανισμών χρηματοδότησης. Ο κ. Πηλίτσης εξήρε το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας κι έκανε έκκληση για αλλαγή νοοτροπίας, ούτως ώστε να πάμε μπροστά.
«Δεν γίνεται η συζήτηση για έξοδο από την κρίση»
Σε παρέμβασή του, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), κ. Γ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι ο κλάδος των κινητών εφαρμογών αποτελεί «μία κυψέλη ελπίδας και δημιουργίας» και στάθηκε ιδιαίτερα στην διεθνή δυναμική του. Ωστόσο, χρησιμοποίησε μελανά χρώματα για να περιγράψει την σημερινή κατάσταση της Ελληνικής αγοράς, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας «οι θεσμοί έχουν χρεοκοπήσει» και ότι «δεν γίνεται καμία σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βγούμε από την κρίση».
Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην κινητή τηλεφωνία, ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ερώτημα του πως θα καταστήσουμε την Ελλάδα φιλική προς τις επενδύσεις. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο τηλεπικοινωνιακός νόμος του 2006 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού οι 10 κοινές υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονταν, δεν υπογράφτηκαν ποτέ.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ τόνισε ότι η χώρα μας απουσιάζει πια από τον διεθνή επενδυτικό χάρτη κι έκανε λόγο για την ανάγκη ρήξεων και ριζικών αλλαγών. Επίσης, πρότεινε απλούστερο θεσμικό πλαίσιο, δίκαιη φορολόγηση, αποτελεσματική Δικαιοσύνη, καλύτερη εκπαίδευση και υγεία και έναν οδικό χάρτη διείσδυσης των Ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.