Καθαρές ζημιές 3,81 δισ. ευρώ εμφάνισε στη χρήση του 2011 η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα των απομειώσεων ύψους 3,83 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αναδιάταξης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) στο 3,0% και του δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 5,5%.
Η συνολική ζημία από τη συμμετοχή στο PSI+ στα εποπτικά κεφάλαια έφτασε τους 863 πόντους, ενώ τα Ενσώματα Ίδια Kεφάλαια παραμένουν θετικά.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η τράπεζα πέτυχε κατά την περυσινή χρήση σε επίπεδο ομίλου καθαρά κέρδη προ PSI 21,4 εκατ. ευρώ, μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου 1.130,3 εκατ. ευρώ.
Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 1.783,7 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,9%, παρά τη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 3,4% σε ετήσια βάση.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε, το 2011, κατά 10 πόντους σε 2,8%, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανατιμολόγησης των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και της αποτελεσματικής διαχειρίσεως του κόστους των καταθέσεων.
Εξάλλου, η συνεχιζόμενη πρόοδος στον εξορθολογισμό των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 9%, τα τελευταία δύο έτη, σε 1,1 δισ. ευρώ.
Η απόδοση του τριετούς προγράμματος περιστολής δαπανών έχει υπερβεί τον τεθέντα στόχο, με αξιοσημείωτη την επίτευξη περίπου του 80% κατά 1 έτος νωρίτερα.
Απομόχλευση και λειτουργικό κόστος
Κατά το 2011 επιχειρήθηκε στοχευμένη μείωση της μόχλευσης του Ισολογισμού, μέσω μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου, κατά 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 49,7 δισ.
Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση της χρηματοδότησης από Κεντρικές Τράπεζες, κατά 2,1 δισ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο σε 21,9 δισ. ευρώ, μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 1,8 δισ. ευρώ. Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.
Στο τέλος του 2011 ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 12,9%, με τις σωρευτικές προβλέψεις να ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ, αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 45%, ο οποίος συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 124%.