Οι διεθνείς ασφαλιστικες εταιρίες παρακολουθούν με «άγρυπνο μάτι τους έλληνες εμπορικούς εταίρους» γράφει η εφημερίδα «Financial Times Deutschland».
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, γεγονός που τις ωθεί στην ασφάλιση των πιστώσεών τους προς ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρίες που ασχολούνται με τις πιστώσεις αυτές, δεν ελέγχουν πολύ προσεκτικά μόνον τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις ελληνικές τράπεζες.
«Λαμβάνουμε πολλά ερωτήματα από επιχειρήσεις που διατηρούν σχέσεις με την Ελλάδα», τονίζει ο Χρίστοφ Βίτε, επικεφαλής του γερμανικού τμήματος της ασφαλιστικής εταιρίας Delcredere. Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρεμβαίνουν, όταν ο λήπτης των προϊόντων δεν είναι σε θέση να πληρώσει λόγω πτώχευσης. Εάν δεν μπορεί να πληρώσει άμεσα κατά την παραλαβή του εμπορεύματος αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα, τότε είναι σαν να λαμβάνει ουσιαστικά μίας μορφής πίστωση από την εταιρία- πωλητή των προϊόντων. Αυτή η πίστωση συνδέεται με κινδύνους. Εάν ο λήπτης των προϊόντων δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε ένα μέρος των απαιτήσεων, συνήθως μέχρι το 20%, τις αναδέχεται η ασφαλιστική εταιρία. Είναι πιθανόν το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο, αυτό όμως εξαρτάται από τις εκτιμήσεις της ασφαλιστικής εταιρίας ως προς το μέγεθος των κινδύνων. Πάντως, ο Βίτε δεν αναμένει να επαναληφθεί στην περίπτωση της Ελλάδας η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 2008-2009.
Ωστόσο, η εταιρία του ακολουθεί μία πολύ προσεκτική πολιτική ως προς την ασφάλιση κινδύνων, την ώρα που άλλες εταιρίες, όπως η γαλλική Coface, έπαψαν να ασφαλίζουν γενικά τέτοιου είδους απαιτήσεις. «Για τις γερμανικές επιχειρήσεις υπάρχει στην Ελλάδα πολύ μεγάλος οικονομικός και πολιτικός κίνδυνος, ο οποίος αυτήν την στιγμή δεν επιτρέπει την περαιτέρω εμπλοκή μας», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Coface στη Γερμανία, Έριχ Χιερόνιμους. «Η τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση στην χώρα δεν είναι πλέον καθαρή», προσθέτει. Οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα έχουν λάβει σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρία αυξανόμενη δυναμική. Οι κίνδυνοι πρέπει να είναι υπολογίσιμοι, πράγμα που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τονίζει ο ίδιος.
Αυτή η άποψη παραμένει η εξαίρεση, καθώς άλλες ασφαλιστικές εταιρίες, από την Atradius ως την Zürich δεν έχουν αποσυρθεί από την ελληνική τους εμπλοκή, ακόμα και αν είναι πιο συγκρατημένες και εξετάζουν πολύ προσεκτικά τους κινδύνους. «Η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων ποικίλει», δηλώνει ο επικεφαλής της Atradius για την Γερμανία, Thomas Langen. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις εξαγωγές, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις επιχειρήσεις οι οποίες βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση και σχετίζονται με προϊόντα πολυτελείας και ψυχαγωγικές ηλεκτρονικές συσκευές.
Μέσω των πιστώσεων που παρέχουν οι γερμανοί εξαγωγείς στους Έλληνες εισαγωγείς βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, πράγμα πολύ σημαντικό, με δεδομένο ότι είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις αυτές να λάβουν κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα. Ακριβώς αυτό όμως είναι που καθιστά πιο δύσκολη για τις ασφαλιστικές εταιρίες την εκτίμηση της φερεγγυότητάς τους, και κατά συνέπεια του ποσοστού κάλυψης σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι πιστωτές δεν εξετάζουν μόνον την κατάσταση των παραγγελιών και τον ισολογισμό, αλλά και τη σταθερότητα των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, επισημαίνει ο Μάρκ-Πέτερ Μπίχλερ της Aon. Εάν η τράπεζα δεν λαμβάνει καινούρια κεφάλαια, τότε η κατάσταση για την επιχείρηση είναι δύσκολη. Δυσκολίες παρουσιάζει η ασφαλιστική κάλυψη εξαγωγών και προς την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτών των χωρών δεν υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρίες που να αρνούνται καταρχήν να παράσχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες.