Ο γερμανικός Τύπος παρουσίασε σε εκτενή άρθρα τα στατιστικά που εξέδωσε η Eurostat για την ανεργία δίνοντας έμφαση στο ιδιότυπο «τείχος» που φαίνεται να χωρίζει τον Βορρά από τον Νότο.
Ισπανία και Ελλάδα έχουν μακράν όλων των άλλων χωρών της Ευρώπης τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, όμως και στην Ιταλία το ποσοστό των νέων που δεν έχουν δουλειά αγγίζει το 30%. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η Πορτογαλία με το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη.
Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναφέρει ότι οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν ήδη διαφημίσει τη χώρα στο εξωτερικό, εν είδει καταναλωτικού προϊόντος, προκειμένου να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Παλαιότερο άρθρο της «Handelsblatt» ανέφερε ότι η Γερμανία έχει γίνει και πάλι (μετά τις δεκαετίες του 1950-1960) τόπος υποδοχής μεταναστών από την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας μόνο το α΄ εξάμηνο του προηγούμενου έτους πέρασαν τα σύνορα της Γερμανίας 435.000 άτομα σε αναζήτηση εργασίας καταγράφοντας ετήσια αύξηση 20%.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της χώρας σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας με υψηλή ζήτηση σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό η ανεργία είναι άγνωστη. Μάλιστα σε συγκεκριμένους κλάδους όπως οι κατασκευές ή η βιομηχανία καταγράφεται έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Όμως η «Die Welt» διευκρινίζει ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη που μπορεί να προσελκύσει ανέργους στην Ευρώπη «και δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή όσων αναζητούν εργασία εκτός συνόρων».
Ο ανταγωνισμός με τη Βρετανία είναι σκληρός κυρίως λόγω της γλώσσας. Πολλοί άλλωστε παραμένουν στη χώρα μετά τις σπουδές τους σε κάποιο από τα πολλά φημισμένα βρετανικά πανεπιστήμια καθώς το ποσοστό της ανεργίας (8%) είναι επίσης χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.