Σύμφωνα με οδηγό που εξέδωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, δεν προβλέπεται προς το παρόν όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων, με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Εφορία.
Οπως αναφέρεται στον οδηγό, μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα «διασώζονται» από κατάσχεση μέχρι τα 1.000 ευρώ (μετά την αφαίρεση υποχρεωτικών εισφορών). Για μεγαλύτερα ποσά επιτρέπεται κατάσχεση του 25% μέχρι του ορίου των 1.000 ευρώ. Παράλληλα προωθείται ρύθμιση που θα θέτει όριο και για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δεν λαμβάνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 300 ευρώ, πλην της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόστιμα του ΚΟΚ και οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον η οφειλή, συμπεριλαμβανομένων τόκων ή προσαυξήσεων, ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά τις κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων, υπαγωγή σε ρύθμιση οδηγεί σε αναστολή εκτέλεσης του προγράμματος κατάσχεσης.
Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση υπάρχει η δυνατότητα, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, κατάσχεσης κινητών και απαιτήσεων και κυριότητας που βρίσκονται εις χείρας είτε του οφειλέτη είτε τρίτων.
Προβλέπεται επίσης και κατάσχεση ακινήτων, όπως και λήψη διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη (με όριο τα 5.000 ευρώ) σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.
Ωστόσο, έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει άμεσα πλειστηριασμός. Επειτα από την επιβολή κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο οφειλέτης μπορεί ύστερτα από αίτησή του να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας παράλληλα αναστολή εκτέλεσης του προγράμματος κατάσχεσης.