«Μυστική» συνάντηση έχουν την Πέμπτη το πρωί οι εκπρόσωποι 15 μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών ταμείων προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές για τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η ομάδα των τραπεζιτών και των επενδυτών θα εξετάσει συγκεκριμένα την πιθανότητα ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) κάτι το οποίο θα συμβεί σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους δεν ξεπεράσει το 75%.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πιθανή ενεργοποίηση των CDS θα είναι κάθε άλλο παρά μια τυπική ή απλή διαδικασία καθώς θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στους κατόχους αντίστοιχων τίτλων ανά τον κόσμο (το πλήθος τους υπολογίζεται σε 2,9 δισ.) ανεξαρτήτως της σύνδεσής τους με τα ελληνικά ομόλογα.
Η μυστικότητα που καλύπτει τη συνάντηση μάλλον επιτείνει την ανησυχία των αγορών για την πιθανή έκβαση της διαδικασίας ανταλλαγής χρέους, αναφέρει η WSJ. Η συνάντηση διοργανώνεται από το διεθνή οργανισμό κατόχων παράγωγων επενδυτικών προϊόντων και swap (ISDA) και δεν προβλέπεται η συμμετοχή σε αυτή «εξωτερικών παραγόντων» ενώ δεν πρόκειται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωσή της. Σημειώνεται ακόμα ότι ενώ δεν είναι γνωστή η έκθεση των τραπεζών που συμμετέχουν στη διαδικασία στο ελληνικό χρέος δεν είναι γνωστή το ύψος των CDS που συνδέονται με τα ελληνικά ομόλογα υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 3,2 δισε. δολάρια. Ποσό που θεωρείται σχεδόν «ασήμαντο» συγκριτικά με την αξία του συνόλου των ασφαλίστρων που έχουν εκδοθεί παγκοσμίως.
Το δεύτερο καίριο ερώτημα
Δεύτερο ερώτημα κατατέθηκε, την Πέμπτη, στην ISDA για την Ελλάδα και ειδικότερα για το είναι πιστωτικό γεγονός η συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το PSI, ο νόμος για τις ρήτρες συλλογικής δράσης και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 21 Φεβρουαρίου ότι οι ρήτρες μπορεί να χρησιμοποιηθούν μαζί με τη συμφωνία για το PSI ώστε να επιτευχθεί συμμετοχή στα επίπεδα που προβλεπόταν από τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης έχει προγραμματισθεί η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της ISDA για να απαντηθεί το ερώτημα που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα και ειδικότερα για το αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης είναι πιστωτικό γεγονός (Restructuring Credit Event).
Το πιθανότερο είναι η απόφαση να ανακοινωθεί την Πέμπτη.
Αν και η απάντηση στο σχετικό ερώτημα είναι πιθανό να είναι αρνητική, ωστόσο το ενδιαφέρον στα άλλα δύο ζητήματα που θίγονται σε αυτό το ερώτημα και αφορούν στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ, ύψους 56,5 δισ. ευρώ, με νέα ομόλογα τα οποία εξαιρούνται από το «κούρεμα», την ίδια ώρα που λέγεται ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.