Στη χορήγηση δεύτερου πακέτου ρευστότητας με «προνομιακό επιτόκιο» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση του πρώτου δανείου των 489 δισε. Ευρώ τα οποία είχαν χορηγηθεί σε 523 τράπεζες από χώρες της ευρωζώνης η Φρανκφούρτη πρόσφερε σήμερα νέα ένεση ρευστότητας τριετούς διάρκειας ύψους 530 δισ. ευρώ σε 800 τράπεζες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για δάνειο που θα μετατραπεί σε κεφάλαια ανάπτυξης αντίθετα με τα χρήματα από το πρώτο δάνειο της ΕΚΤ το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων.

Με άλλα λόγια οι ειδήμονες της αγοράς εκτιμούν ότι η δεύτερη δόση από το πακέτο του ενός τρισ. ευρώ που έχουν λάβει οι ευρωπαϊκές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο θα μετουσιωθεί σε δάνεια για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Κάτι που πως προς το παρόν αποτελεί απλώς μια εικασία.

Το βέβαιο είναι ότι ο μηχανισμός μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (LTRO) αποτελεί το μοναδικό «υπερόπλο» το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα για να ρίξει χρήμα στην οικονομία καθώς το καταστατικό της απαγορεύει την άμεση χρηματοδότηση των εθνικών οικονομιών.

Όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να χορηγήσει για πρώτη φορά το εργαλείο ο στόχος ήταν διττός. Αφενός η στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι του ρίσκου κατάρρευσης λόγω έλλειψης ρευστότητας και αφετέρου η σταθεροποίηση του κόστους δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης.

Οι δύο στόχοι φαίνεται ότι επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό με ορατά αποτελέσματα στα επιτόκια δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας τα οποία ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Όμως οι φόβοι δεν έχουν εκλείψει. Κάθε άλλο μάλιστα καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι οι τράπεζες «θα εθιστούν στο φθηνό δανεισμό», όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ζητώντας νέα δόση ρευστότητας από την ΕΚΤ προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές τους από την έκθεση σε «προβληματικά δάνεια».

Άλλωστε ο δανεισμός στις τράπεζες δεν συνοδεύεται από κανενός είδους μνημόνια. Ο δανεισμός δεν είναι μόνο χαμηλότοκος αλλά και χωρίς προϋποθέσεις για τη διαχείριση των κεφαλαίων.

Οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν εκ νέου τα ποσά που άντλησαν από την ΕΚΤ αλλά μπορούν επίσης να τα επενδύσουν καθώς επίσης και να τα στοιβάξουν στα θησαυροφυλάκιά τους για να διασφαλίσουν υψηλότερη κερδοφορία και συνεπώς μέρισμα για τους μετόχους τους.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας για… να μην τις στιγματίσει.