Να ενισχύσουν το «τείχος προστασίας» απέναντι στην κρίση χρέους κάλεσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 (G-20), κατά τη σύνοδο τους στο Μεξικό, το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν την αποδέσμευση των πόρων του ΔΝΤ.
Κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης υποσχέθηκαν την Κυριακή ότι θα προβούν στην επανεκτίμηση του μεγέθους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μέσα στον Μάρτιο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 κάλεσαν την ΕΕ να τηρήσει την υπόσχεσή της να προβεί στην κίνηση αυτή εντός του Μαρτίου, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει μια «ουσιαστική συμβολή» πριν από την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.
«Οι χώρες της Ευρωζώνης θα επανεκτιμήσουν την ισχύ των μηχανισμών σταθερότητας τον Μάρτιο. Αυτό θα αποτελέσει μια ουσιαστική συμβολή πριν να υπάρξει η αποδέσμευση πόρων από το ΔΝΤ», τονίζεται στην ανακοίνωση της G20.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν επισήμανε ότι η G20 θέλει να δει μια ξεκάθαρη δέσμευση. «Πρέπει να δούμε το χρώμα του χρήματος της Ευρωζώνης πρώτα, και, ειλικρινά, αυτό δεν έχει συμβεί. Μέχρι να γίνει, δεν υπάρχει ζήτημα η Βρετανία ή πιθανώς οποιοσδήποτε άλλος να συμβάλει επιπλέον χρήματα μέσω του ΔΝΤ», είπε.
Μετά το πέρας της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ομάδας των Είκοσι, ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Χοσέ Αντόνιο Μιντ είπε ότι «τα αποτελέσματα» της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο «θα είναι ζωτικής σημασίας».
Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), του μόνιμου ταμείου για την χρηματοδότηση κρατών τα οποία δεν είναι σε θέση να δανείζονται από τις χρηματαγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση σε αυτή τη Σύνοδο, αφού κατά τον ίδιο η ΕΕ έχει στην διάθεσή της ολόκληρο τον Μάρτιο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντου Μάντεγκα είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της G20 για την χρηματοδότηση μέσω ΔΝΤ τον Απρίλιο, εάν η Ευρώπη ενισχύσει το «τείχος προστασίας» και οι μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ επικυρωθούν.
Η γερμανική κυβέρνηση διαφώνησε με τη διατύπωση της ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αναφέρει πως η αύξηση των κεφαλαίων του ΕΜΣ θα είναι «σημαντική», και όχι «ουσιαστική συμβολή» για την αποδέσμευση των πόρων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε «αντιφατική« συμπεριφορά στη διήμερη σύνοδο.
Ένας αξιωματούχος επισήμανε πως ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι η επιβολή σκληρότερων δημοσιονομικών κανόνων είναι πολύ πιο σημαντική από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και την επαναφορά της ανάπτυξης. Κεκλεισμένων των θυρών, εμφανίστηκε πιο συμφιλιωτικός, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Οι ΗΠΑ και ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν τη θέση της Γερμανίας, είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος.
«Βρίσκουν δύσκολο το να κατανοήσουν την γερμανική εμμονή με την δημοσιονομική πειθαρχία, κι έτσι οι Γερμανοί ήταν κάπως απομονωμένοι στη συνάντηση […] το να μεταθέσουν την ευθύνη στην Bundestag (σ.σ. γερμανική βουλή) και στην [Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα] Μέρκελ ήταν ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν την κριτική που δέχθηκαν από τις χώρες-μη μέλη της ΕΕ», σύμφωνα με τον ίδιο.
Η πρόταση που συζητήθηκε στη σύνοδο της G20 προβλέπει τη συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ – EFSF) και του ΕΜΣ (ESM) ώστε να δημιουργηθεί ένα «τείχος προστασίας» 750 δισ. ευρώ (1 τρισ. δολαρίων).
Αυτό θα άνοιγε την πόρτα ώστε χώρες της G20 όπως η Ιαπωνία και η Κίνα να ικανοποιήσουν το αίτημα του ΔΝΤ για νέους πόρους 500-600 δισ. δολαρίων, πέραν των 385 δισ. που διαθέτουν ήδη.
Συνολικά, έτσι, το ποσό θα φθάσει τα 2 τρισ. δολάρια σε «ισχύ πυρός». Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συναντώνται ξανά στα τέλη του Απριλίου στην Ουάσινγκτον και έκαναν σαφές ότι δεν θα άρουν την πίεση στην Ευρώπη, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα κεφάλαια από το ΔΝΤ δεν είναι εγγυημένα.
Ακόμα, στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι εξέφρασαν «ανησυχία» για τον «κίνδυνο» από μια ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στην Μέση Ανατολή.
«Επαγρυπνούμε έναντι του κινδύνου που αντιπροσωπεύει μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου και χαιρετίζουμε την δέσμευση των [πετρελαιο]παραγωγών χωρών να συνεχίσουν να εγγυώνται επαρκή προσφορά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της G20.