Μεγαλύτερο έλεγχο επί της διαχείρισης του δεύτερου δανειακού πακέτου στην Ελλάδα ζητούν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αναφέρονται στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης των υπουργών του Εurogroup.
Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των έντονων αμφιβολιών των ευρωπαίων υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές εντός του Εurogroup η πρόταση «για μια συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα με ενισχυμένο προσωπικό και εξουσίες». Επίσης, στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η γαλλογερμανική ιδέα των Μέρκελ και Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα διοχετεύονται χωρίς άλλη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης χρήματα από το δεύτερο πακέτο προκειμένου να εξοφλούνται οι τόκοι του δανείου. «Τα δύο αυτά ζητήματα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα αλλά θα πρέπει να διευθετηθούν πριν προχωρήσουμε τις διαδικασίες» δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα.
Τη διασφάλιση της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και μετά τις εκλογές, προτάσσει, για μία ακόμη φορά ως βασική προτεραιότητα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο ολλανδός ομόλογος του Γιαν Κιις ντε Γιάγκερ ζητεί η συμφωνία για το νέο δάνειο να κλείσει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.
«Η βοήθειά μας έχει μακροπρόθεσμη βάση και το ίδιο πρέπει να ισχύει και γα τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Ostsee Zeitung και αναφέρει ότι, το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκε πως είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς, παρά να εφαρμόζει.
«Αυτό είναι πρόβλημα», προσθέτει. Εκφράζει, ωστόσο, την κατανόησή του για τους φόβους και τις ανασφάλειες των ελλήνων πολιτών, αλλά υπενθυμίζει ότι οι γερμανοί πολιτικοί έχουν ευθύνη έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου και των γερμανών φορολογουμένων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο, σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα Financieele Dagblad.
«Ιδανικά, θα ήθελε κανείς να έχει να κάνει με μία ηγεσία για την οποία θα ξέρει ότι θα υποστηρίξει το πακέτο βοήθειας μετά τις εκλογές», είπε. «Για τον λόγο αυτόν είναι προτιμότερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές. Τότε θα μπορούμε να διαπραγματευθούμε αυτή τη δέσμευση με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.
«Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο» ανέφερε, απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί ότι μία συμφωνία θα υπογραφεί με την ελληνική κυβέρνηση πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.
Ο Γιαν Κις ντε Γέγκερ υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας. «Απλώς, οι όροι μας δεν έχουν εκπληρωθεί», λέει.