Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας θα αυξηθεί περισσότερο του αναμενομένου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, διαμορφούμενο σε 89,1% το 2012 έναντι 88,3% που αναμενόταν έως τώρα, και θα κορυφωθεί στο 89,3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της γαλλικής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Αυτή η αύξηση του χρέους οφείλεται στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η κυβέρνηση επίσης ενέκρινε σήμερα τη δημιουργία αυτού του Υαμείου, κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Έως τώρα η κυβέρνηση προέβλεπε υποχώρηση του χρέους για το επόμενο έτος στο επίπεδο του 88,2%.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει, ωστόσο, στον διορθωτικό προϋπολογισμό που ανακοίνωσε, δεσμεύσεις για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος: 4,5% του ΑΕΠ εφέτος, 3% το επόμενο έτος και επιστροφή σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2016.

Οι αναθεωρήσεις λαμβάνουν υπόψη την οικονομική ύφεση, αλλά και την οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ).

Η δημιουργία αυτού του Ταμείου ήταν επίσης μεταξύ των διατάξεων του σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που κινεί τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η επίσημη λειτουργία του οποίου αναμένεται την 1η Ιουλίου.

Η Γαλλία θα καταβάλει το 2012 το πρώτο μέρος του κεφαλαίου των 6,6 δισ. ευρώ που της αναλογεί για τον ESM, δόση η οποία αν και δεν αυξάνει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, διευρύνει το δημόσιο χρέος της. Οι λοιπές δόσεις έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι χωρίς την καταβολή αυτής της ενίσχυσης, το δημόσιο χρέος θα άρχιζε να υποχωρεί, όπως αναμενόταν, το 2013.