Σημαντικές μειώσεις μισθών θα διαπιστώσουν σήμερα εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα πληρωθούν το μισθό Ιανουαρίου καθώς πλέον υπολογίζεται αυξημένη παρακράτηση φόρου λόγω μείωσης του αφορολογήτου και επιβολής ετήσιας εισφοράς που πλέον θα εισπράττεται μήνα – μήνα.
Για του λόγου το αληθές, ιδιωτικός υπάλληλος που λαμβάνει σε ετήσια βάση μισθούς συνολικού ύψους 15.000 ευρώ θα διαπιστώσει από την 1η Ιανουαρίου 2012 μείωση στο μισθό του κατά 32 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση οι συνολικές απώλειες θα ανέλθουν σε περίπου 450 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα περιληφθεί και η ετήσια εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 που θα παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό του.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ενώ την 1η Ιανουαρίου 2011 το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους ήταν 12.000 ευρώ, πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2012 το αφορολόγητο μειώθηκε κατά 7.000 ευρώ για να διαμορφωθεί πλέον στο επίπεδο των 5.000 ευρώ. Ομως, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, όταν υποβάλλει τη φορολογική δήλωσή του τον Μάϊο του 2012 θα κλειθεί να πληρώσει και έκτακτη εισφορά 150 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011. Κατά συνέπεια μέσα στο 2012 θα επιβαρυνθεί τριπλά, αφού θα δεχθεί περαιτέρω πλήγμα από τη μείωση του αφορολογήτου, θα παρακρατείται η εισφορά του 2012 και θα πληρώσει και την εισφορά του 2011.
Εξάλλου, σήμερα συνεχίζεται ο διάλογος για τη διαμόρφωση των διατάξεων που θα οδηγήσουν σε αλλαγές το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου η πρόταση για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η εφαρμογή νέων αντικειμενικών κριτηρίων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα και αύριο οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να εξετασθούν οι προτάσεις που έχουν υποβάλει οι φορείς και οι μελέτες των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα στηριχτεί στα πορίσματα των δύο ομάδων τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ. Το ένα πόρισμα αφορά στη φορολογική πολιτική και το άλλο τη φορολογική διοίκηση.