«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει» δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal».
Το διακύβευμα όμως ξεπερνά κατά πολύ ένα απλό «ναι ή όχι» σε ένα δεύτερο δάνειο της Ευρώπης και του ΔΝΤ προς τη χώρα μας διότι, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, η Ευρώπη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα όμως αυτή η στήριξη έχει πιο βαριές υποχρεώσεις από κάθε άλλη φορά.
Τώρα η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει όσα μέτρα έχουν δεσμευθεί οι κυβερνήσεις ότι θα εφαρμόσουν αλλά και να συναινέσει σε ακόμα επαχθέστερους όρους για το «πακέτο στήριξης».
«Αν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις απαραίτητες αποφάσεις και περιορίζεται σε εξαγγελίες… τότε το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με κανένα χρηματικό ποσό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
Όταν όμως ετέθη στον ίδιο το ζήτημα του «επιτρόπου επί των δημοσιονομικών» τότε επιβεβαίωσε ότι αυτή η «λύση» συμπεριλαμβάνεται στους όρους που καλείται να δεχθεί η Αθήνα για την παροχή δανείου. «Πιθανόν εμείς (η Γερμανία) και οι εταίροι μας να πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους προκειμένου να συνδράμουμε την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη αποστολή με έναν ακόμα πιο στενό τρόπο» είπε κατά λέξη ο Σόιμπλε.
Χρειάστηκαν δηλαδή σχεδόν τριάντα λέξεις για να πει απλά ότι ο «επίτροπος για την Ελλάδα» δεν είναι ταμπού για τη Γερμανία και συνεπώς για την Ευρώπη. Διότι μπορεί οι δημοσιογράφοι που πήραν τη συνέντευξη από τον Σόιμπλε να σημειώνουν ότι η γερμανική πρόταση «προκαλεί σκεπτικισμό στους Ευρωπαίους» όμως ο «σκεπτικισμός» είναι κάτι που το Βερολίνο μπορεί (εύκολα ή δύσκολα) να κάμψει ή απλώς να… παρακάμψει.
Άλλωστε η «Wall Street Journal» όπως και το σύνολο του διεθνούς Τύπου κάνουν καθημερινά λόγο για τη «δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας» και την διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για νέα χρηματοδότηση προκειμένου «η χώρα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της».
Κι όπως σημειώνει η εφημερίδα «τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη διογκώνεται η ενόχληση με την αποτυχία της Ελλάδας να δαμάσει τις δημόσιες δαπάνες, να εισπράξει φόρους και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την ’’απελευθέρωση’’ της οικονομίας».
Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι την προαναφερθείσα πρόταση μαζί με άλλες σκέψεις της θα εκθέσει η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο τη Δευτέρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής.
Στο ίδιο τραπέζι ή και στους διαδρόμους της έδρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες θα τεθεί προς συζήτηση και η πιθανή συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Ο γερμανός υπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση σχετικά με το αν η χώρα του θα επιμείνει σε αυτό το ζήτημα σχολιάζοντας ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί όλο το πακέτο».
Πάντως ο ίδιος επέμεινε ότι όλα βαίνουν καλώς το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη υπό την έννοια ότι οι αλλεπάλληλες Σύνοδοι και οι σχετικές αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών «δεν συνιστούν αποτυχία» αντιμετώπισης της κρίσης.
Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε βέβαια ότι η ανησυχία για την έκβαση της οικονομικής κρίσης παραμένει, όσο το ζήτημα της Ελλάδας είναι άλυτο και επηρεάζει και τις υπόλοιπες «αδύναμες» οικονομίες της ευρωζώνης.
Ωστόσο δηλώνει απολύτως πεπεισμένος ότι μόνο μέσω «σταθεροποιητικής πολιτικής μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία στην ευρωζώνη». Και οι «σταθεροποιητικές πολιτικές» κατά τον Σόιμπλε δεν είναι άλλες παρά η διαιώνιση της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής και «η προσεκτική δημοσιονομική εξυγίανση».