Ένας χρόνος χρειάστηκε τελικά για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, με την οποία συγκροτούνται κι επίσημα τα όργανα του φόρουμ «Ψηφιακή Ελλάδα 2020», μίας πρωτοβουλίας του υπουργείου Υποδομών για την βελτίωση του ψηφιακού γίγνεσθαι της χώρα μας.
Με το Ψηφιακό Θεματολόγιο της Ε.Ε. να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τη χώρα μας να έχει χάσει επεισόδια, το υπουργείο Υποδομών, με την λειτουργική υποστήριξη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες.
Το φόρουμ θα επεξεργαστεί τη δημόσια διαβούλευση που είχε προηγηθεί (www.digitalgreece2020.gr) με αντικείμενο τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία, το ψηφιακό χάσμα, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, το τρίπτυχο παιδεία – έρευνα – καινοτομία, την e-Επιχειρηματικότητα, το ελεύθερο / ανοιχτό λογισμικό και την διαλειτουργικότητα και τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς.
Έτσι, συγκροτούνται τρία όργανα, τα μέλη των οποίων θα εργαστούν αφιλοκερδώς: Η Οργανωτική Επιτροπή, η Επιτροπή Στρατηγικής και οι Ομάδες Εργασίας.
Η 16μελής Οργανωτική Επιτροπή θα καθορίζει τις στρατηγικές κατευθύνσεις, θα συντονίζει τις ομάδες εργασίες και το φόρουμ με συντονιστή τον ερευνητή του Εργαστηρίου Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων, κ. Θ. Καρούνο.
Η 23μελής επιτροπή στρατηγικής, η οποία θα παρέχει γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις, θα αποτελείται -μεταξύ άλλων- από τον προϊστάμενο Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης «Επιχειρήσεις και Βιομηχανία» της Ε.Ε. κ. Κ. Ανδρόπουλο, τον ιδρυτή της Aster Data της Σίλικον Βάλει κ. Τ. Αργυρό, τον συντονιστή του Open Coffee της Θεσσαλονίκης κ. Γ. Γάτο, τον γενικό διευθυντή του ΣΕΚΕΕ κ. Γ. Γιανναράκη, τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Ν. Κοζύρη, τον ερευνητή του ΜΙΤ κ. Μιχ. Μπλέτσα, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρ. Μπούρα, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Communication Effect κ. Στ. Χαϊκάλη.
Οι επτά ομάδες εργασίας – μία για κάθε τομέα διαβούλευσης του φόρουμ- θα είναι οι εξής:
Δημόσια Διοίκηση και Κοινωνία με στόχο τη συμβολή στον σχεδιασμό παρεμβάσεων για την εισαγωγή στην δημόσια διοίκηση ψηφιακών εργαλείων τα οποία θα κάνουν ευκολότερη την συναλλαγή με τον πολίτη.
e-Business με αντικείμενο την υποστήριξη της ανάπτυξης της
επιχειρηματικής δραστηριότητας στο ψηφιακό περιβάλλον
Παιδεία – Έρευνα – Καινοτομία με αντικείμενο την συμβολή στην αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Ψηφιακό Χάσμα με στόχο την υποστήριξη στον σχεδιασμό
δράσεων για την καταπολέμηση του Ψηφιακού Χάσματος.
Εμπιστοσύνη και Ασφάλεια με αντικείμενο την διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας μέσα στον ψηφιακό κόσμο.
Διαλειτουργικότητα, Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) και ανοιχτό περιεχόμενο με αρμοδιότητα την συμβολή στην προώθηση του ΕΛΛΑΚ, στην υιοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας, και στη διάχυση των ωφελειών από τη χρήση Ανοιχτών Προτύπων.
Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς με στόχο την συμβολή στον
σχεδιασμό της μελλοντικής πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο μέσω συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων.
Το φόρουμ θα συνεπικουρεί 18μελής Επιτροπή Τεχνικών Υπευθύνων, η οποία θα συντονίζει, θα επεξεργάζεται και θα συντάσσει τις προτάσεις.