Τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι οι καλύτεροι «πελάτες» του ειδικού μηχανισμού χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα που εγκαινίασε τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley που δημοσιεύουν στο φύλλο της Παρασκευής οι Financial Times.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ιταλικές τράπεζες UniCredit, Intesa Sanpaolo και Monte dei Paschi di Siena έχουν αντλήσει ήδη περίπου 35 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει προσώρας από το ταμείο αυτό η ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, UniCredit, έχει αντλήσει 12,5 δισ. ευρώ, ενώ οι Intesa Sanpaolo και Monte dei Paschi di Siena έχουν αντλήσει 12 δισ. ευρώ και 10 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Οι FT κάνουν λόγο ανοικτά για εύνοια τής υπό ιταλική ηγεσία πλέον ΕΚΤ προς τις ιταλικές τράπεζες – ως γνωστόν ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Ευρωτράπεζας στις αρχές Νοεμβρίου –, ενώ «τραπεζικοί οργανισμοί από την περιφέρεια της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες το πάγωμα της χρηματοδότησής τους από την αγορά», όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Οι FT υπολογίζουν ότι η χρηματοδότηση των μεγάλων ιταλικών τραπεζών από την ΕΚΤ με περισσότερα από 50 δισ. δολάρια σημαίνει ότι ο τραπεζικός κλάδος της χώρας έχει ήδη καλύψει το 90% των συνολικών χρηματοδοτικών του αναγκών για το 2012.
Εκτός από τις ιταλικές τράπεζες, από το τριετούς διάρκειας ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ έχουν ευεργετηθεί οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, έχουν εισπράξει ήδη περί τα 25 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ μέσω της διαδικασίας αυτής, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των χρηματοδοτικών τους αναγκών.
Ως ευεργετηθείσα από την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι αναφέρεται στο δημοσίευμα και η βρετανική Royal Bank of Scotland, η οποία έχει δανειστεί 5 δισ. ευρώ μέσω της ολλανδικής θυγατρικής της.
Οπως γράφουν οι FT, τα 5 δισ. ευρώ ισοδυναμούν με το ένα τέταρτο των εφετινών χρηματοδοτικών αναγκών της RBS, η οποία, ως γνωστόν, έχει διασωθεί από την παγκόσμια τραπεζική κρίση χάρη στην πλήρη κρατικοποίησή της από τη βρετανική κυβέρνηση.
Το ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, που συνέστησε η ΕΚΤ, αντλεί κονδύλια από δημοπρασία ομολόγων που εκδίδει η ΕΚΤ και στην οποία συμμετέχουν χρηματοπιστωτικοί όμιλοι από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Στην πρώτη δημοπρασία του περασμένου Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ άντλησε συνολικά 489 δισ. ευρώ από περισσότερες από 500 τράπεζες.
Μια δεύτερη δημοπρασία θα διοργανώσει η ΕΚΤ στις 28 Φεβρουαρίου. Μιλώντας την Πέμπτη στο Αμπου Ντάμπι, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι τα κονδύλια που θα αντληθούν στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας αυτής «θα είναι πιθανώς μικρότερα από τα κονδύλια που αντλήθηκαν στον πρώτο γύρο, αλλά θα παραμείνουν πολύ υψηλά».
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν τα 400 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι με το σημερινό δημοσίευμα των FT ασκείται πίεση προς την ΕΚΤ (προς το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας συγκεκριμένα, στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες από όλες τις χώρες της ευρωζώνης) για μια «δικαιότερη» κατανομή των κονδυλίων.