Με την πρωτοβουλία επιβολής του φόρου Τόμπιν επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών συντάσσεται ο Μάριο Μόντι, εφόσον όμως ισχύει για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο για τις χώρες τις ζώνης του ευρώ -γεγονός που φαίνεται ότι θα προωθήσουν σε επόμενο στάδιο οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Έχοντας δίπλα της τον Μάριο Μόντι στο Βερολίνο, η Μέρκελ εξήρε το βαθμό και το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία· εκείνος ζήτησε «όχι επιβραβεύσεις», αλλά «την αναγνώριση» πως η Ιταλία δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ευρωπαϊκή σταθερότητα.

«Είμαστε ανοιχτοί στην πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Μάριο Μόντι σχετικά με την επιβολή του φόρου Τόμπιν. Η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είχε απορριφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά ο Μόντι είχε ήδη δηλώσει πριν τη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας πως θα εξετάσει το μέτρο.

Κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν την επιβολή του φόρου Τόμπιν σε όλη την ΕΕ, ωστόσο κατέδειξαν πως είναι ταυτόχρονα έτοιμοι (δεδομένης και της άρνησης που έρχεται από τη Βρετανία) να προωθήσουν το φόρο σε επίπεδο Ευρωζώνης -γεγονός στο οποίο στην παρούσα φάση δεν δείχνει να συναινεί ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Κατά το πρώτο «ραντεβού» του έτους με τον Μάριο Μόντι η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε «μεγάλο σεβασμό» για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η ιταλική κυβέρνηση τεχνοκρατών. Μίλησε για «εξαιρετική προσπάθεια», δηλώνοντας «εντυπωσιασμένη από την ταχύτητα με τις οποίες προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις που ισχυροποιούν την Ιταλία».

Ο Μάριο Μόντι ζήτησε από την πλευρά του «όχι επιβραβεύσεις», αλλά «την αναγνώριση» πως η Ιταλία δεν αποτελεί πλέον «κίνδυνο» για τη σταθερότητα της Ευρώπης και του ενιαίου νομίσματός της». Αυτό είναι που ζητά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, όπως τονίζει στο δικτυακό της τόπο η εφημερίδα La Repubblica.

«Ελπίζω ότι η καλή πολιτική διαγωγή θα μεταφραστεί σε λογικά επιτόκια» υπογράμμισε.