Στην τροχιά των νέων μέτρων εισέρχεται και η Λισσαβόνα καθώς η Τράπεζα της Πορτογαλίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2012 επισημαίνοντας ότι η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης θα υποχρεώσει την κυβέρνηση του Πέντρο Κοέλιο να λάβει νέα δέσμη μέτρων για την περιστολή του ελλείμματος.
Η χειμερινή έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας προβλέπει ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας το τρέχον έτος
θα διαμορφωθεί στο -3,1% του ΑΕΠ (αντί της αρχικής εκτίμησης για -2,2%).
Αντίθετα για το 2011 η εκτίμηση αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω με πρόβλεψη για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο -1,6% του ΑΕΠ.
Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο θριαμβολογίας για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας. Με δεδομένη την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο η εσωτερική καταναλωτική ζήτηση θα κατρακυλήσει με ρυθμό 6,5% αυτή τη χρονιά. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για πτώση της τάξης του 5%. Αντίστοιχης τάξης μείωση αναμένεται και στις εξαγωγές αγαθών.
Υπό αυτό το πρίσμα η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι είναι επιβεβλημένα τα νέα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (έλλειμμα και χρέος). Όμως την ίδια στιγμή ομολογείται ότι αυτά θα πλήξουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία.
«Δεδομένης της (αναμενόμενης) πτώσης των εξαγωγών και των επιπτώσεων της αδύναμης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στην εσωτερική ζήτηση εκτιμάται ότι θα προκύψουν πιθανότατα πρόσθετα μέτρα λιτότητας με άμεση επίπτωση στο εισόδημα των νοικοκυριών.

»Τις προηγούμενες εβδομάδες η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία, του Μάριο Μόντι στην Ιταλία και μόλις χθες η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν στη Γαλλία προανήγγειλαν νέα μέτρα λιτότητας με κοινό στόχο την αποκαλούμενη «δημοσιονομική εξυγίανση».