Πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών το Νοέμβριο, εξέλιξη που δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διατηρεί την ισχύ και την ανταγωνιστικότητά της στις διεθνείς αγορές και ως εκ τούτου προβάλλει όχι μόνο ως αδιαμφισβήτητη «ατμομηχανή» της οικονομίας της ευρωζώνης αλλά και ως μοναδική σανίδα σωτηρίας των εταίρων της που βρίσκονται είτε βυθισμένες στο τέλμα της ύφεσης είτε διολισθαίνουν ταχύτατα προς αυτό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών της κυβέρνησης του Βερολίνου, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5% το Νοέμβριο συγκριτικά με τον Οκτώβριο και η αξία τους έφθασε στα 94,9 δισ. ευρώ.

Καθώς οι ειδικοί ανέμεναν αύξηση των εξαγωγών κατά μόνο 0,7%, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πιθανότατα η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας να μην έκανε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 τη βουτιά που κάποιοι φοβούνταν και προέβλεπαν.

Οι προσδοκίες για καλύτερη από την προβλεπόμενη «συμπεριφορά» της γερμανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2011 είναι δικαιολογημένες. Δυστυχώς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς το ίδιο και για τις προσδοκίες στήριξης των χειμαζόμενων οικονομιών της ευρωζώνης μέσω της απορρόφησης περισσοτέρων προϊόντων τους από τη Γερμανία.

Διότι ανέκαθεν οι Γερμανοί καταναλωτές ήταν συγκρατημένοι κι αυτό αποδείχθηκε από την αναπάντεχη μείωση κατά 0,4% που σημείωσαν το Νοέμβριο σε μηνιαία βάση οι εισαγωγές στη χώρα. Οι ειδικοί ανέμεναν αύξηση και των εισαγωγών.

Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί απογοητευτικά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. Τα στοιχεία αυτά έδειξαν πτώση των παραγγελιών κατά 4,8% το Νοέμβριο συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2011. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των παραγγελιών βιομηχανικών προϊόντων που καταγράφεται σε μηνιαία βάση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, που αποδίδεται βεβαίως στη μειωμένη ζήτηση για προϊόντα από την αλλοδαπή.
Σε ετήσια βάση (δηλαδή συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2010) οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,7%.
Σε επίπεδο ισοζυγίου το αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών είναι να αυξηθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας στα 15,1 δισ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο.
Την Τετάρτη το γερμανικό Γραφείο Στατιστικών θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη χώρα το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και ολόκληρης της χρονιάς συνολικά. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει για το 2011 αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 3%.