Η ύφεση ήρθε νωρίς στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat) το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αντίθετα με τις αρχικές εκτιμήσεις για μηδενική ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση είναι πλέον σαφές ότι και η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης εισέρχεται πλέον σε μια (ακόμα) μακρά περίοδο υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω εφαρμογής σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που περιορίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς μειώνουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στις προβλέψεις του ιταλικού συνδέσμου τραπεζιτών (ΑΒΙ) που κάνουν λόγο για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας το 2012 με ρυθμό τουλάχιστον 0,7%. Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του βιομηχανικού συνδέσμου Confidustria ο οποίος προβλέπει ότι η ύφεση θα κυμανθεί κοντά στο 1,6% του ΑΕΠ το προσεχές έτος.
Ακόμα πιο ανησυχητικό (αν και απολύτως προβλέψιμο) είναι το γεγονός ότι όλοι οι δείκτες της εγχώριας ζήτησης σημείωσαν κάμψη την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, οι ιδιωτικές επενδύσεις από τις επιχειρήσεις καθώς και οι δημόσιες επενδύσεις κατέγραψαν πτώση.
Μείωση 0,8% κατέγραψε και η ζήτηση από το εξωτερικό, στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για μια οικονομία με σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα.
Η κατάσταση είναι απολύτως γνωστή στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Την περασμένη εβδομάδα, πριν ακόμα παρουσιαστούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Κοράντο Πασέρα ομολόγησε ότι «η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση». Όμως η ανάγκη εφαρμογής σκληρών μέτρων λιτότητας και οι «θυσίες» από τους φορολογούμενους φαίνεται ότι παραμένει (σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) ακλόνητη για τους κυβερνώντες.