Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μετείχε από την ελληνική
πλευρά στην τηλεδιάσκεψη του διευρυμένου Eurogroup, με τη συμμετοχή και
των δέκα κρατών-μελών της ΕΕ που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη. Αντικείμενο
της συνεδρίασης ήταν η προώθηση της εξειδίκευσης και εφαρμογής των
αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου. Η
τηλεδιάσκεψη διήρκεσε τρεις ώρες και δέκα λεπτά, από τις 16:30-19:40
ώρα Ελλάδος.

Στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ με κεφάλαια 150 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του κοινού νομίσματος.

Την αντίθεσή της στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, με κεφάλαια περίπου 200 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της ΕΕ, επανέλαβε η Βρετανία στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των «27». To Λονδίνο θέλει να εξετάσει το θέμα στο πλαίσιο της G20. Επί τάπητος τέθηκε και η εξειδίκευση και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερα για την οριστικοποίηση της νέας συνθήκης για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Όπως ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάχερ, η Βρετανία αρνήθηκε να δεσμευτεί για ενίσχυση στο ΔΝΤ. Το Λονδίνο αντέτεινε πως επιθυμεί να συζητήσει το ζήτημα «στο πλαίσιο της G20».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη ήταν τα εξής:

-Το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

-Το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.


Λαγκάρντ: «Παγκόσμιος κίνδυνος η ευρωπαϊκή κρίση»

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πως η κρίση στην Ευρωζώνη είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας κίνδυνο για την ορμή της ανάκαμψης.

Σε συνέντευξή της κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Νιγηρία, η Κρ.Λαγκάρντ σηεμίωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι προφανώς μια πηγή ανησυχίας για όλο τον κόσμο σήμερα».

«Λόγω της βαρύτητας της κρίσης και των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι, η κρίση θα έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες του κόσμου» προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.