Η Ισπανία είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει απαρέγκλιτα το δρόμο της δημοσιονομικής αυστηρότητας που χαράσσουν το Βερολίνο και το Παρίσι αλλά επιθυμεί ταυτόχρονα να ενισχύσει τη φωνή της εντός της Ευρώπης διεκδικώντας ρόλο αντίστοιχο της Γερμανίας και της Γαλλίας στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αυτό θα είναι το μήνυμα της σημερινής ομιλίας του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ο οποίος αναλαμβάνει από αύριο Τρίτη επισήμως τα καθήκοντά του.

Έτσι το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του (που αναμένεται να ορκιστεί εντός της εβδομάδας) θα έχει ως άξονα τα μέτρα λιτότητας με στόχο τη «δημοσιονομική εξυγίανση» και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Μεταξύ άλλων οι λέξεις κλειδιά που θα χρησιμοποιήσει ο νέος ηγέτης της χώρας θα είναι αυτές που ακούν εδώ και καιρό οι ψηφοφόροι της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας: θυσίες, περικοπές, συλλογικές προσπάθειες, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και λιγότερο κράτος.
Άλλωστε οι οίκοι αξιολόγησης καραδοκούν και έχουν ήδη θέσει υπό επιτήρηση τη χώρα κραδαίνοντας την απειλή της υποβάθμισης. Αυτό ίσως να μην το αποφύγει η Μαδρίτη. Ομως θα ήθελε σίγουρα να γλιτώσει μια άλλη, πολύ χειρότερη επιτήρηση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Για να ξεφύγει λοιπόν από τη μοίρα των «άσωτων» του Νότου η Ισπανία θα συνεχίσει να περιορίζει τις δημόσιες δαπάνες με τη γνωστή μέθοδο της μείωσης μισθών (που εφαρμόζονται ήδη σε περιφερειακό επίπεδο) της κατάργησης δημόσιων οργανισμών και της ιδιωτικοποίησης κοινωφελών επιχειρήσεων καθώς και με τη μείωση κονδυλίων για την εκπαίδευση και την υγεία.
«Θα πρέπει να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις που δεν θα είναι ευχάριστες» προειδοποίησε πριν λίγες ημέρες του συμπατριώτες του ο Ραχόι παραχωρώντας συνέντευξη τύπου.
Ασφαλώς ο κεντροδεξιός πολιτικός θα θελήσει να βάλει και τη δική του «πινελιά» στην οικονομική πολιτική καθώς όλα αυτά είναι λίγο-πολύ οικεία στους Ισπανούς. Πιθανό θεωρείται να ανακοινώσει αποφάσεις όπως η κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού που θα έχουν απήχηση στα μέσα ενημέρωσης και θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούν να «δικαιολογηθούν» ακόμα πιο επαχθή μέτρα. Δεν αποκλείεται άλλωστε να ανακοινωθεί ένα σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας που θα προβλέπει μια δομή με λιγότερες από 17 περιφέρειες που απολαμβάνουν διευρυμένη αυτονομία.
Αλλά όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές «με το στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 30 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις».
Ολα αυτά θα ηχήσουν δυσάρεστα στο εθνικό ακροατήριο. Με σχετική ανακούφιση όμως θα γίνει δεκτό το πρόγραμμα λιτότητας τόσο από τους κοινοτικούς αξιωματούχους των Βρυξελλών όσο και από τις κυβερνήσεις σε Βερολίνο και Παρίσι.
Σε αυτό ακριβώς το ακροατήριο, στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, θα απευθυνθεί ο Μαριάνο Ραχόι ζητώντας για λογαριασμό της χώρας του έναν πιο ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων ενόψει και της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η ιδεολογική συνάφεια των τριών ηγετών θεωρείται από αναλυτές ως ικανή συνθήκη για την παρείσφρηση της Μαδρίτης στο γερμανικό δίπολο. Μένει να αποδειχθεί αν οι Μερκοζί είναι ανοιχτοί σε… συνεργασίες.