Η μείωση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα (μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους), κυριάρχησε κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν το ζήτημα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ζητώντας μειώσεις στο κόστος εργασίας των επιχειρήσεων. Εμμέσως έθεσαν θέμα κατωτάτων ορίων αμοιβών, χωρίς να αναφερθούν «ανοιχτά» σε αυτό, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, τόσο από το συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και από μέλη της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε ότι έχει ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, αλλά εξήγησε ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μειώσεις κάτω από τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που αποτελεί «casus belli» (αιτία πολέμου) για τα συνδικάτα.
Οι όποιες μειώσεις θα αφορούν αμοιβές πέραν των κατωτάτων ορίων, αλλά κυρίως το μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές) που είναι εξαιρετικά υψηλές στην Ελλάδα.
Ήδη το υπουργείο έχει ξεκινήσει κατ΄ ιδίαν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους για να διαμορφώσει την ατζέντα του διαλόγου και εντός του νέου έτους θα αρχίσουν οι συζητήσεις.
Το υπουργείο Εργασίας θα λάβει μέτρα για τη μείωση των εισφορών, αρχικώς με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας από αρχές του Μαρτίου, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 10% του κόστους των εισφορών, σε όσους την εφαρμόσουν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Επίσης προανήγγειλε και άλλα μέτρα από τον Ιούλιο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του του μη μισθολογικού κόστους.
Σημειωτέον πως οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έθεσαν θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ συμφώνησαν με τα μέτρα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας για την αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

ΓΣΕΕ
Εντονη αντίδραση εκδηλώθηκε από την ΓΣΕΕ στο ενδεχόμενο αλλαγών στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στα κατώτατα όρια των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.
«Η τρόικα η κυβέρνηση και οι εργοδότες, ας βγάλουν από το μυαλό τους κάθε σκέψη, κάθε πρόταση, απαίτηση ή προσπάθεια για περαιτέρω περικοπές ή ανατροπές στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει η ΓΣΕΕ και προειδοποιεί «με πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις».
Η ΓΣΕΕ «επαναλαμβάνει για χιλιοστή φορά ότι οι εργαζόμενοι της χώρας μας, δεν έχουν τίποτα να διαπραγματευτούν, να ανεχθούν, να δώσουν, είτε από την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό είτε από τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Τους έχουν αφαιρεθεί πολλά και σημαντικά χωρίς να βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και το χρέος της χώρας».