Αποσπάσματα της συνέντευξης του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική Le Monde.

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου ο γάλλος ηγέτης δηλώνει ότι «κυοφορείται μια νέα Ευρώπη» ενώ διευκρινίζει ότι το νομικό περιεχόμενο της νέας Συνθήκης που θα ενσωματώνει όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα είναι έτοιμο σε 15 ημέρες.

Τα νέα συνθήματα της Ευρώπης είναι η σύγκλιση των οικονομιών, οι δημοσιονομικοί κανόνες και η φορολογία, σημειώνει ο ίδιος. «Μία Ευρώπη στην οποία θα εργαστούμε από κοινού για μόνιμου χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποκηρύξουμε το κοινωνικό μας μοντέλο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.

Αντίθετα με τον γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμοπλε ο Σαρκοζί αποφεύγει να εμφανιστεί πλήρως καθησυχαστικός για την έκβαση της ευρωπαϊκής κρίσης. Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης (στον οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος πριν τη Σύνοδο) απαντά ότι θα ήθελε να έχει αποσοβηθεί αλλά «προς το παρόν κάνουμε ότι μπορούμε για να τον απομακρύνουμε».
Στην ίδια συνέντευξη ο γάλλος πρόεδρος αναφέρεται σε μια «αυθεντική οικονομική διακυβέρνηση» που θα προκύψει μετά την υιοθέτηση της νέας Συνθήκης ενώ διευκρινίζει ότι ο ρόλος που ανατίθεται πλέον στην Κομισιόν είναι αυτός του θεματοφύλακα της δημοσιονομικής σύγκλισης αλλά και της επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.

Σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες περί ενδοτισμού της γαλλικής ηγεσίας έναντι της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος απαντά ότι «η εναλλακτική πρόταση θα ήταν να μείνει η Γαλλία μόνη υπερασπιζόμενη τις δικές της ιδέες» χωρίς όμως τη δύναμη να τις προωθήσει.

«Οσο γι’αυτούς που μιλούν για συνθηκολόγηση (της Γαλλίας με τη Γερμανία) και καλλιεργούν εθνικισμούς του παρελθόντος έχω να πω ότι αισθάνομαι γάλλος πολύ βαθιά μέσα μου αλλά η αγάπη μου για τη Γαλλία δεν με οδηγεί στο κατηγορώ τους γείτονες μου. Οσοι προσπαθούν να εκθρέψουν τη γερμανοφοβία παρέχουν κακές συμβουλές» σημειώνει ο Νικολά Σαρκοζί.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης θα δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde μετά τις 2 μμ (ώρα Ελλάδας) και στην αυριανή έντυπη έκδοση.