Περίπου εξήντα χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις προβλέπεται να κλείσουν το 2012, ενώ άλλες 60.000, περίπου, έκλεισαν στο χρονικό διάστημα από το 2009 ως το 2011, σύμφωνα με την ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2011 που παρουσίασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σήμερα Δευτέρα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στην ομιλία τόνισε ότι «ο απολογισμός του 2010 χαρακτηρίζεται από την ανατροπή της κερδοφορίας στην αγορά. Εκτίμηση του 2011 μας δείχνει τη χρονιά των λουκέτων και οι προβλέψεις του 2012 μας φέρμουν επιδείνωση, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία». Για να προσθέσει ότι «η αδυναμία ατομικού σχεδιασμού είναι το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου – μία συνθήκη που ακυρώνει όλα τα θέσφατα της πολιτικής οικονομίας του νοικοκυριού». Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ακόμη ότι «οι περικοπές στους μισθούς και η ανηλεής φοροεπιδρομή ανανεώνονται ανά δόση και δεν επιτρέπουν ενέργειες που δεν επεκτείνονται πέραν της απλής συντήρησης. Ετσι, με τους εκβιασμούς και τα διλήμματα της κάθε δόσης σκοτώνεται στην κυριολεξία το επιχειρηματικό πνεύμα και κάθε διάθεση προκοπής». Αναφερόμενος στις συνεχείς εκροές αποεπένδυσης από τη χώρα μας από μη κατοίκους, έκανε λόγο για 1,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2011. «Οι επιχειρηματίες φεύγοντας πήραν μαζί τους και κεφάλαια 1,2 δισ. από τις ελληνικές τράπεζες» τόνισε και κατέληξε καλώντας όλους τους εκπροσώπους της αγοράς σε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία των παραγωγικών φορέων της χώρας, για τη δημιουργία ενός κοινωνικού συμβολαίου αλληλεγγύης.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δήλωσε την πλήρη συμφωνία του με τον κ. Κορκίδη και σημείωσε ότι για κάθε ένα μαγαζί που κλείνει γίνεται πιο δύσκολη η ανάκαμψη. Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρέθεσε τους άξονες της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει «την κατάλληλη στιγμή» όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το χτύπημα στα καρτέλ, προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, για τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, το χτύπημα του παρεμπορίου, τον περιορισμό των καθημερινών διαδηλώσεων, τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι στενά συνδεδεμένα με τα συμφέροντα του εμπορικού κόσμου και όχι με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου». Πρότεινε ένα σχέδιο τριών σημείων το οποίο κατά τη γνώμη του μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην αγορά. Συγκεκριμένα πρότεινε τη δημιουργία οικονομικής ασπίδας προστασίας στο εμπόριο, τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού για την ενίσχυση της ρευστότητας και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Ο Κορκίδης μιλώντας στην αρχή της εκδήλωσης αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο, άσκησε σφοδρή κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τη διοχέτευση των πόρων του ΕΣΠΑ στην αγορά καθώς και για την απόφαση του υπουργού να δημιουργήσει μία νέα εταιρική μορφή με κεφάλαιο 1 ευρώ, για την οποία είπε ότι «ανοίγει η πόρτα για να μπουν απατεώνες στην αγορά, να την φορτώσουν με φέσια και να αποχωρήσουν».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη διάρκεια του 2011, οι οκτώ στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες.

Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2012, οι πωλήσεις και τα κέρδη θα είναι μειωμένα και η απαισιοδοξία αυτή είναι μεγαλύτερη στις μικρές επιχειρήσεις.

Η μία στις τρεις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ θεωρεί πολύ πιθανό το 2012 να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις – η μία στις δύο από αυτές θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της.