Το «κούρεμα» κατά 75-80% του χρέους που κατέχουν ιδιώτες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, προκειμένου να μην επεκταθεί η κρίση χρέους της Ευρώπης, θεωρεί ως την ποιο ενδεδειγμένη επιλογή η BlackRock Solutions.
«Οι κυβερνήσεις πέφτουν, οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβοκατεβαίνουν ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες και οι αγορές σε όλο κόσμο είναι κλειστές: υπάρχει κίνδυνος η αναταραχή στην ευρωζώνη να μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση», είπε η BlackRock σε έκθεσή της.
Για την Deutsche Bank, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ελλάδα, του επερχόμενου haircut (PSI) και εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας της BlackRock, οι προοπτικές για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, και για αυτό το λόγο, ανέστειλε τις τιμές στόχους και τις συστάσεις για τις μετοχές τους.
Η γερμανική τράπεζα, θεωρεί πολύ υψηλό το ρίσκο «κρατικοποίησης» των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΤΧΣ, ενώ υπολογίζει τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια των τραπεζών στα 22 δις. ευρώ που μπορεί να καλυφθεί από το «μαξιλάρι» που ανακοινώθηκε στη σύνοδο του Οκτωβρίου για τις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ.
Ελλείψει εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, «αναμένουμε το ΤΧΣ να παράσχει κεφαλαιακή στήριξη και οι κάτοχοι κοινών μετοχών θα υποστούν μαζικό dilution(αύξηση της διασποράς των μετοχών), αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, ομόλογα αξίας 4,48 δις ευρώ απέκτησε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο τoυ προγράμματος στήριξης της δευτερογενούς αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει συνολικά 187 δις ευρώ από την αρχή του σχετικού προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας τη Δευτέρα.