Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε έστω και σιωπηρά από τη συντριπτική πλειονότητα των κομμάτων καθώς μικρότερα κόμματα του κέντρου και της Αριστεράς επέλεξαν να απόσχουν από τη διαδικασία. Τα μέτρα τα οποία αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως και από τους ιταλούς βουλευτές αύριο Σάββατο, αποτελούν ταυτόχρονα κληροδότημα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και «οδικό χάρτη» για τη νέα κυβέρνηση που θα τον διαδεχτεί υπό την ηγεσία του οικονομολόγου και πρώην επιτρόπου στην Κομισιόν Μάριο Μόντι.
Ρομάνο Πρόντι: Τεχνοκράτης στην εξουσία είναι ήττα της πολιτικής
Εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Μάριο Μόντι, πιθανού μεταβατικού πρωθυπουργού στην Ιταλία, έδειξε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, επισήμανε όμως ότι πρόκειται για ένα τεχνοκράτη πράγμα που είναι «ήττα της πολιτικής».
Σε δηλώσεις του στην ελβετική τηλεόραση σχετικά με την υποψηφιότητα του Μόντι είπε ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις στον οικονομικό και χρηματιστικό χώρο, διότι όταν λέει κάτι, κρατάει το λόγο του».
Παραταύτα επισήμανε ότι «βέβαια, η κυβέρνηση τεχνοκρατών, κατά κάποιο τρόπο, είναι μια ήττα για την χώρα».
Η κατάσταση της Ιταλίας «δεν είναι απελπιστική» είπε ακόμη ο Πρόντι και πρόσθεσε ότι «το δημόσιο χρέος είναι στα ίδια επίπεδο με την περίοδο κατά την οποία υιοθετήθηκε το ευρώ.
» Το πρόβλημα είναι τα επιτόκια και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην χώρα. Αλλά, με μια σοβαρή κυβέρνηση, τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν».
Αναφερόμενος στην φημολογούμενη πρόταση περί δημιουργίας δύο ζωνών του ευρώ, ο Πρόντι είπε ότι «υπάρχουν πολλοί παράφρονες που κάνουν πολλές υποθέσεις. Αν το ευρώ διαλυθεί και χωριστεί στα δυο, οι υπόλοιποι θα αρχίσουν να προσφεύγουν στην υποτίμηση, όπως γινόταν στο παρελθόν, και οι εξαγωγές της Γερμανίας θα καταρρεύσουν. » Με το ενιαίο νόμισμα, είμαστε όλοι εξαρτημένοι από ένα αμοιβαίο συμφέρον. Δεν είναι, πλέον, γάμος λόγω έρωτα, όπως πριν δέκα χρόνια
Υπογράμμισε ακόμη ότι «σε ένα χρόνο το ευρώ θα συνεχίζει να υπάρχει και θα είναι ακόμη πιο δυνατό, διότι δεν είμαστε τρελοί».
Σε σχέση, τέλος, με την διαχείριση της κρίσης από την Γαλλία και την Γερμανία, εκτίμησε ότι «αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ανακτήσουν την δύναμή τους, θα εξαρτιόμαστε πάντα από τις διαθέσεις των χωρών με ηγετικό ρόλο».