«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις προϋπόθεση για την 6η δόση είναι να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση μαζί με τα μέτρα του νέου μνημονίου» ξεκαθαρίζουν στο «Βήμα» κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το «μενού» των ενεργειών (prior actions) που θα απαιτηθούν για την εκταμίευση της 6ης δόσης παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και τους επικεφαλής του Συμβουλίου Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας θα κατευνάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και θα οδηγήσει αύριο Τρίτη σε απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης και το Συμβούλιο Εcofin, των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε η επιτάχυνση των ενεργειών που απαιτούνται για να κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011 (είσπραξη εισφορών κλπ.) και η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2012 λαμβάνοντας υπόψη το όφελος περίπου 4 δισ. ευρώ από τo «κούρεμα» των ομολόγων (PSI).
Στη συνάντηση που έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της ΝΔ (αποτελούμενη από τους κ.κ. Σταϊκούρα, Σταμάτη και Λαζαρίδης) για τον οδικό χάρτη της εφαρμογής της 26ης Οκτωβρίου αλλά και για τα μέτρα που απαιτούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Πρόκειται για το λεπτομερές έγγραφο των ενεργειών που άφησαν φεύγοντας στην κυβέρνηση τα μέλη της τρόικας και περιγράφονται με (λιγότερες λεπτομέρειες) στο σχέδιο της έκθεσης της τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας.
Οχι τυχαία , το πρώτο σημείο στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τις «αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου» έχει τίτλο «εκταμίευση της 6ης δόσης». Το Υπουργείο αναφέρει ρητά ότι το Ecofin αποφασίζει αύριο την εκταμίευση αλλά διευκρινίζει: «Πριν την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου (ΜoU/MEFP). Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την Τρόικα, την Ευρ. Επιτροπή και το Δ.Σ. του ΔΝΤ που πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά (πιθανόν στις 21/11)».
Η τελευταία αναφορά έχει σημασία γιατί προαναγγέλλει νέο έλεγχο από την τρόικα για το κατά πόσον τηρούνται οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions). Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «όλες οι διαδικασίες στο επίπεδο της Ευρ. Ένωσης και του ΔΝΤ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και η πράξη εκταμίευσης να έχει συντελεστεί πριν τις 15/12, σύμφωνα με τις δανειακές ανάγκες της χώρας».
Ποιες είναι όμως οι προαπαιτούμενες ενέργειες; Εγγραφο που εξασφάλισε «Το Βήμα» και δημοσιεύθηκε προ δυο εβδομάδων αναφέρει ρητά τη λίστα των υποχρεώσεων της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων ζητούνται τα εξής:
-Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για μείωση συντάξεων σε ΝΑΤ/ ΟΤΕ
-ΥΑ για την εναρμόνιση των παροχών Υγείας και την αύξηση κύριων και επικουρικών συνταξιοδοτικών εισφορών στο ΕΤΑΑ
-ΥΑ για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και την επέκτασή της στη Γενική Κυβέρνηση
-ΥΑ για κλείσιμο/ συγχώνευση 11 οργανισμών
-Αμεση έναρξη ελέγχων για τους 1.700 φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία
-Εκθεση για την πρόοδο εφαρμογής του Ν. 3919/2011 (κλειστά επαγγέλματα)
-Μηνιαία δημοσίευση ληξιπρόθεσμων οφειλών
-Ενεργοποίηση υπηρεσίας «μεγάλων» φορολογουμένων
-Κλείσιμο/ συγχώνευση τουλάχιστον 31 ΔΟΥ
-Εναρξη μελέτης για την αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση των τιμών
-Σύσταση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών
-Ανάθεση μελέτης για αξιολόγηση του μισθολογίου
-Αντικατάσταση διευθυντών Εφοριών που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους
-Νέα φορολογική μεταρρύθμιση
-Επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ
-Κεφαλαιοδότηση της ΑΤΕ
-Κλείσιμο 200 μικρών ΔΟΥ
Τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που αποτέλεσαν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.
Το υπουργείο Οικονομικών περιγράφει τα επόμενα βήματα ως εξής:
Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα:
α. Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του Μνημoνίου (MoU/MEFP) που δε θα απέχει πολύ από το περιεχόμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου
β. Η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ EFSF/ Ελλάδος και η νέα απόφαση του ΔΝΤ για τη δική του συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα θα παραπέμπουν στο νέο Μνημόνιο (MoU/MEFP) και στο αναθεωρημένο ΜΠΔΣ και θα τα ενσωματώνουν
γ. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών
δ. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε όσα κράτη- μέλη απαιτείται κάτι τέτοιο
ε. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις
-Κατάθεση (πριν τις 20/11) και ψήφιση (πριν τις 31/12) του Προϋπολογισμού 2012
-Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου – Προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων
-Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών και των Ελληνικών ασφαλιστικών Ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10
-Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI)
α. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δις ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, αρχές Ιανουαρίου 2012
β. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δις ευρώ για την εφαρμογή του PSI, αρχές Ιανουαρίου 2012
γ. Διαμόρφωση του αναγκαίου νομικού πλαισίου το αργότερο αρχές Ιανουαρίου 2012
δ. Διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ, και από ΕΚΤ προς Ελληνικές Τράπεζες) κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων
ε. Συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων
7. Εκταμίευση α’ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδος (επιπλέον 20 δις ευρώ), πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.