Ξεκάθαρη προτροπή προς την κυβέρνηση να σκεφτεί σοβαρά την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που θα έχουν διαφορετικό φορολογικό και εργασιακό καθεστώς από την υπόλοιπη χώρα, έστειλε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν, εξειδικεύοντας τη «γραμμή» του γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε περί «εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας» από την Ελλάδα.

Ο κ. Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Χουντή έστειλε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα για την Ελληνική Οικονομία, χαρακτηρίζοντας ως «καλή ιδέα» την δημιουργία ΕΟΖ, η καθιέρωση των οποίων θα σημαίνει «κούρεμα» μισθών, ισχνή φορολόγηση και τη δημιουργία εξωφρενικών εσωτερικών ανισοτήτων σε επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

«Στο πλαίσιο της καθιέρωσης ΕΟΖ, η κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα. Αυτά είναι τα κίνητρα που προσφέρει μια κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στη συνέχεια είναι δυνατό να δημιουργηθούν διάφορα είδη ειδικών οικονομικών ζωνών, π.χ. ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές ζώνες, ελεύθεροι λιμένες, κ.λπ..» είπε ο κ. Ρεν.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, με την έννοια που αναφέρθηκε πιο πάνω. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ιδέα να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών του είδους αυτού. Αν το αποφασίσει η κυβέρνηση, η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τη δυνατότητα υλοποίησης των ιδεών αυτών» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
«Η ιδέα της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την Επιτροπή. Αν και πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς, πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις θεμελιώδεις αρχές και πολιτικές της ΕΕ, όπως οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τον ανταγωνισμό, η φορολογική νομοθεσία και ειδικότερα ο κώδικας δεοντολογίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, καθώς και το εργατικό δίκαιο» συμπλήρωσε.

Η συγκεκριμένη επισήμανση δεν γίνεται τυχαία, καθώς η πίεση για καθιέρωση ΕΟΖ θα προκαλέσει «εμφύλια» σύγκρουση ακόμη κι εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι θα «καραδοκούν» στη γωνία οι Επίτροποι Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μ. Μπαρνιέ και Ανταγωνισμού, κ. Χ. Αλμούνια, στους οποίους θα προστρέξουν οι άμεσα πληττόμενοι, δηλαδή – μεταξύ άλλων – οι Ιταλοί και Γάλλοι βιομήχανοι. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στα καθ’ημάς η εμπλοκή των Κινέζων στην επένδυση στο Εμπορευματικό Κέντρο του Θριάσιου Πεδίου «κολλάει» στο αίτημά τους για δημιουργία ΕΟΖ, καθώς συγκρούεται με το Κοινοτικό Δίκαιο.

Ο κ. Χουντής κατέθεσε ερώτηση για τις ΕΟΖ στον κ. Ρεν, σε συνέχεια σχετικής συνέντευξης του υφυπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Στ. Κάπφερερ, ο οποίος δήλωσε την πρόθεση της Γερμανικής πλευράς για την δημιουργία τέτοιων ζωνών στην Ελλάδα.