Πολλές ειδήσεις για την τηλεπικοινωνιακή αγορά, έντονη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας και μία υπόσχεση που έμοιαζε να ερχόταν από το μέλλον. Αυτό ήταν περίπου το κλίμα που επικράτησε την Τρίτη στο 13ο συνέδριο Infocom World 2011, το οποίο είχε θέμα «Ψηφιακή Ελλάδα: Η επόμενη μέρα της κρίσης».
Παρ’ όλο το επερχόμενο δυσμενές κλίμα για την οικονομία, και μεγάλα έργα εξαγγέλθηκαν και σημάδια ελπίδας δόθηκαν από εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αλλά και οι άνθρωποι της αγοράς κατέστησαν σαφές προς όλους ότι θα «ματώσουν» για να κρατήσουν ζωντανές τις εταιρίες τους στην ακόμη πιο δύσκολη περίοδο που έρχεται.
Από πλευράς ειδήσεων έγινε γνωστό ότι:
– Το Fiber to the Home έχει προχωρήσει σημαντικά, καθώς η μελέτη του τεχνοοικονομικού συμβούλου παραδίδεται κι επίσημα στο υπουργείο Υποδομών εντός των ημερών, σύμφωνα με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα Επικοινωνιών, καθηγητή, κ. Σωκ. Κάτσικα. Ο ίδιος προσδιόρισε χρονικά την δημοπράτηση του έργου έως το τέλος του 2012. Σημειωτέον ότι όλοι οι ομιλητές μίλησαν θετικά για το έργο, όμως άπαντες υπογράμμισαν ότι μόνο υπό πολύ αυστηρές συνθήκες και με Σύμπραξη Ιδιωτικού – Δημοσίου φορέα μπορεί να εκτελεστεί.
– Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομειών (ΕΕΤΤ), κ. Λ. Κανέλλος αποκάλυψε ότι ο ΟΤΕ έστειλε στα μέσα του Οκτώβρη το οικονομικό μοντέλο που φιλοδοξεί να εφαρμόσει για την χονδρική πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στη VDSL. Ο κ. Κανέλλος εκτίμησε ότι η ΕΕΤΤ θα ορίσει τις τιμές χονδρικής έως τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, η VDSL πρέπει να δοθεί προς χρήση εντός έξι μηνών, άρα τον Ιούνιο. Ακόμη, σημείωσε ότι από τους διαγωνισμούς παραχώρησης φάσματος της ΕΕΤΤ από το 2000 έως σήμερα, το δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από ένα δισ. ευρώ.
– Την Τετάρτη η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού θα προκηρύξει πακέτο έργων «μαμούθ» ύψους 400 εκατ. ευρω για το «Σύζευξις ΙΙ», τα ευρυζωνικά δίκτυα απομακρυσμένων περιοχών και τον διαχειριστή των Μητροπολιτικών Δικτύων, όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, κ. Α. Μαρκόπουλος. Επίσης, σημείωσε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» θεσπίζει 5 επενδυτικά funds, με συνολικό κεφάλαιο από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ύψους 90 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση εταιριών Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών, μέσω εναλλακτικών επενδυτικών, μη τραπεζικών λύσεων
– Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Π. Τζωρτζάκης, αναλύοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον «εξηλεκτρονισμό» του κράτους αποκάλυψε ότι διαθέτουμε μεγάλα μητρώα πολιτών (Ληξιαρχείο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αστυνομία κτλ), τα οποία δεν «κουμπώνουν» μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολλαπλάσια εργασία για μία απλή διασταύρωση στοιχείων. Επίσης, χαρακτήρισε άδικες τις οριζόντιες περικοπές, οι οποίες όπως είπε, ήρθαν αναπόφευκτα, καθώς το κράτος εξακολουθεί να μην γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει με τους αριθμούς του. Ακόμη, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να περάσουν όλα τα σημεία επαφής των πολιτών με το δημόσιο στο σύστημα «Ερμής», στα ΚΕΠ και στον αριθμό «1500», προκειμένου να σταματήσει η προσωπική τους παρουσία στους οργανισμούς.
– Λαμπρά παραδείγματα εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων που καινοτομούν στην τεχνολογία, όπως η Upstream, η Globo, η Fasmetrics, η inAccess θριαμβεύουν στο εξωτερικό, δείχνοντας και τον δρόμο που πρέπει να πάρει η Ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των τεχνολογιών πληροφορικής κι επικοινωνιών στρέφονται όλο και περισσότερο τις διεθνείς αγορές.
– Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, κ. Γ. Στεφανόπουλος αποκάλυψε ότι σε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο των εταιριών δεν υπάρχει πια το peak του 2008, όταν και η αγορά ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ. «Υπάρχει μία νέα αγορά, κατεβήκαμε σκαλί» τόνισε κι εξήγησε ότι στο κάθε ευρώ που πληρώνει ο καταναλωτής στην κινητή τηλεφωνία, τα 51 σεντς πηγαίνουν στο κράτος!
– Ο Chief Operating Officer της Vodafone, κ. Δ. Χαραλαμπίδης εκτίμησε ότι το 2011 ο τζίρος των εταιριών κινητής τηλεφωνίας θα κυμανθεί στα 2,7 δισ. ευρώ, όταν το 2008 ήταν 4,5! Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση Wind – Vodafone απέφυγε να απαντήσει, όμως υπενθύμισε παλιότερη δήλωσή του που έλεγε ότι έχει νόημα και πρέπει να εξεταστεί.
– Ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Cosmote στη Βουλγαρία, Globul, κ. Χ. Κοτσιμπός, ερωτηθείς για τo εάν η Deutsche Telekom κέρδισε ή έχασε που μπήκε στον ΟΤΕ, δήλωσε: «Τόσο η Cosmote όσο και ο ΟΤΕ έχουν ωφεληθεί σε επίπεδο κόστους και αγορών. Έχω την αίσθηση ότι είναι ευχαριστημένοι με την επένδυσή τους. Νομίζω ότι το βλέπουν θετικά και θα κάνουν ότι πρέπει να κάνουν».
– Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των εταιριών ζήτησαν μείωση και σταθεροποίηση της φορολογίας, ενώ οι άνθρωποι της κινητής αιτήθηκαν εκ νέου την μείωση του ειδικού φόρου που είχε μπει το 2009, που τελικώς απέφερε λιγότερα έσοδα στο κράτος, σε σύγκριση με την προ του 2009 κατάσταση. Ακόμη, ζήτησαν για πολλοστή φορά τον εξορθολογισμό του συστήματος αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων.
– Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα τελούν εν αναμονή, όπως είπε η διευθύντρια προσέλκυσης επενδύσεων του Invest in Greece, κυρία Άγγελα Μιχαλοπούλου, η οποία αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί από την 38η στην 119η διεθνή θέση ως προς την υποδοχή ξένων επενδύσεων μέσα σε είκοσι χρόνια.
– Ο διευθύνων σύμβουλος της On Telecoms, κ. Γρ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι το 2011 η εταιρία αύξησε τις θέσεις εργασίας!
– Εναλλακτικοί πάροχοι, όπως η Forthnet και η Cyta επιβεβαίωσαν ότι ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην κινητή τηλεφωνία, ως εικονικοί πάροχοι (MVNO – Mobile Virtual Network Operator)
– Το 41% των Ελλήνων διατηρεί προφίλ στο Facebook και τα μισά νοικοκυριά έχουν ευρυζωνικό ίντερνετ, σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Focus Bari, κυρία Ξένια Κούρτογλου.
– Τα Μητροπολιτικά Δίκτυα βρίσκονται χωρίς τεχνική υποστήριξη από τις αρχές του έτους!