Ο παλαίμαχος γάλλος πολιτικός σημειώνει ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα είναι μείζον και ξεχωριστό, καθώς «η χώρα συμμετέχει σε ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο».
Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι η διάσωσή της από τους εταίρους είναι επιβεβλημένη.
«Μαθαίνουν στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να πεθαίνουν δημοσιονομικώς υγιείς»
, απάντησε συγκεκριμένα. Κάτι που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να αποδοθεί με το γνωστό «η θεραπεία πέτυχε, ο ασθενής απέθανε».«Θα έπρεπε να θέσουν τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις σε μια τάξη, να τις αναπτύξουν με λογικό κόστος, να αποδώσουν στους Ελληνες τον πλούτο που τους αντιστοιχεί, να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να τις πουλήσουν την κατάλληλη στιγμή. Αυτό λέει η κοινή λογική…».
Ναι στην έξοδο από το ευρώ!
Οχι, όμως, για την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά για την αποβολή κρατών που δεν επιδεικνύουν κοινοτικό πνεύμα, όπως είναι η Φινλανδία και η Σλοβακία!
Ωστόσο, απέναντι στις απειλές αυτές για το ευρώ, όπως και για τον κίνδυνο της ύφεσης, οι απαντήσεις είναι αυτονόητες. Ομως, βλέπετε την απροθυμία των κυβερνήσεων να πάρουν πρωτοβουλίες που ζητούν ακόμη και οι ίδιες οι αγορές, όπως είναι η έκδοση ευρωομολόγου»
.«Πρέπει να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή Συνθήκη;», ρωτούν τον παλαίμαχο σοσιαλιστή πολιτικό οι συντάκτες του Monde ο Αλέν Φοζάς και η Κλερ Γκατινουά, για να λάβουν την ρηξικέλευθη απάντηση: «Θεωρώ ενθαρρυντική τη θέση της κυρίας Μέρκελ υπέρ μιας νέας Συνθήκης που θα έδινε προτεραιότητα στη συνεργασία των κρατών-μελών της ευρωζώνης και θα ενθάρρυνε και θα ενίσχυε τις κοινές δράσεις τους, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων.
Σε μια νέα Συνθήκη, που θα υπήρχε η ρήτρα της εξόδου από την ευρωζώνη με αυξημένη πλειοψηφία 75% σε όσους δεν δείχνουν πνεύμα συνεργασίας, οι Φινλανδοί και οι Σλοβάκοι θα το σκέπτονταν διπλά προτού καθυστερήσουν τις αποφάσεις τους…
Το να συμμετέχεις σε ένα κοινό νόμισμα προϋποθέτει να έχεις αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος»
!