Το «ψαλίδισµα» ως 30% στις αποδοχές 280.000 εργαζοµένων των ειδικών µισθολογίων, η δραστική περικοπή των υπερωριών και των παντός είδους πρόσθετων αµοιβών και το «πάγωµα» όλων των προσλήψεων είναι τρία από τα µέτρα τα οποία λαµβάνει η κυβέρνηση, µε στόχο την περαιτέρω µείωση των δαπανών του κράτους. Τα µέτρα, που θα έχουν ως άµεσο επακόλουθο να συρρικνωθούν περαιτέρω οι αποδοχές των εργαζοµένων ή να απολύονται στην πράξη σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι που τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας, διαµορφώνουν ένα νέο τοπίο στο ∆ηµόσιο.

Ο υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης κ. Δ. Ρέππας έχει επεξεργαστεί νοµοθετική ρύθµιση µε την οποία καταργούνται ουσιαστικά οι προσλήψεις µόνιµου προσωπικού για το 2012. Σύµφωνα µε τη ρύθµιση, διατηρείται και διευρύνεται και για το επόµενο έτος ο κανόνας «ένας προς δέκα» που θα έπρεπε κανονικά να ισχύσει µόνο για το 2011. Αυτό σηµαίνει ότι οι προσλήψεις µόνιµου προσωπικού θα πραγµατοποιούνται µόνο σε άκρως εξαιρετικές καταστάσεις και µόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι ανάγκες που ανακύπτουν δεν καλύπτονται από µετατάξεις του υφιστάµενου πλεονάζοντος προσωπικού που θα προκύψει από την κατάργηση φορέων και υπηρεσιών του ∆ηµοσίου. Με την ίδια ρύθµιση µειώνεται από 50% που ίσχυε για το 2011 στο 40% το ποσοστό για τις προσλήψεις συµβασιούχων. Απόφαση της κυβέρνησης είναι τα κενά που θα δηµιουργηθούν να καλυφθούν από µόνιµο προσωπικό προκειµένου να διασφαλιστεί η εύρυθµη λειτουργία των υπηρεσιών. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο εκµηδενίζει οποιαδήποτε πιθανότητα να πληρωθούν οι κενές θέσεις των συµβασιούχων µε εργαζοµένους οι οποίοι θα τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Θα πρέπει να θεωρείται, µε άλλα λόγια, βέβαιη η απόλυση του συνόλου σχεδόν των 30.000 εργαζοµένων που θα τεθούν σε εφεδρεία ως το τέλος του 2011.

Το πιο βαρύ όµως µέτρο που αποδέχθηκε η κυβέρνηση κατ’ απαίτηση της τρόικας είναι να υπάρξει ενιαίος βασικός µισθός και ανώτατο µέσο επίπεδο αµοιβών στους εργαζοµένους σ’ ολόκληρο το εύρος του ∆ηµοσίου.

Για την εφαρµογή του επεξεργάζεται νοµοθετική ρύθµιση µε την οποία, εκτός από τους εργαζοµένους στις ∆ΕΚΟ, οι οποίοι θα υποστούν µείωση 35% των αποδοχών τους συγκριτικά µε το επίπεδο του 2009, θα υπάρξει «µαχαίρι» στις αµοιβές και των εργαζοµένων των ειδικών µισθολογίων. Η τρόικα απαιτεί το µέσο επίπεδο αµοιβών στα ειδικά µισθολόγια να διαµορφωθεί στα 1.900 ευρώ και ο κατώτατος µισθός (χωρίς τα επιδόµατα) στα 780 ευρώ. Η νέα ρύθµιση αφορά περίπου 280.000 εργαζοµένους, µεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ένστολοι των Ενόπλων ∆υνάµεων και των Σωµάτων Ασφαλείας, οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, οι γιατροί του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, οι ιατροδικαστές, το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστηµίων, τα µέλη των ερευνητικών ιδρυµάτων και οι αρχιερείς. Προκειµένου µάλιστα να καταστεί πράξη η… εξίσωση της τρόικας, στο τραπέζι έχουν πέσει µια σειρά σενάρια για το νέο σύστηµα αµοιβών των εργαζοµένων των ειδικών µισθολογίων. Τα σενάρια αυτά, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήµα», είναι τα εξής:

Πρώτον, η διατήρηση του υφιστάµενου βασικού µισθού, ο οποίος σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις προσεγγίζει τον µέσο βασικό µισθό των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης (κυµαίνεται από 899 ευρώ για τα µόνιµα στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και Λιµενικού Σώµατος ως και 2.067 ευρώ για τους δικαστικούς λειτουργούς).

Δεύτερον, τη διατήρηση των επιδοµάτων που ταυτίζονται µε τα τέσσερα επιδόµατα που διατηρούνται και µε το νέο µισθολόγιο (επίδοµα ευθύνης, επίδοµα ειδικών συνθηκών, επίδοµα παραµεθόριων περιοχών και οικογενειακή παροχή). Το ύψος αυτών των επιδοµάτων θα διαµορφωθεί ανάλογα µε το ύψος των επιδοµάτων των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης.

Τρίτον, την κατάργηση όλων των ειδικών επιδοµάτων, µε εξαίρεση τα επιδόµατα τα οποία είναι συνυφασµένα µε την αποστολή των εργαζοµένων των ειδικών µισθολογίων. Η διατήρηση µάλιστα ορισµένων επιδοµάτων εκτιµάται ότι θα λειτουργήσει ως αντιστάθµισµα για την αναπλήρωση µέρους της απώλειας των αποδοχών που θα επιφέρει το νέο σύστηµα αµοιβών. Μερικά από τα επιδόµατα τα οποία θα διατηρηθούν είναι η πάγια αποζηµίωση λόγω ειδικών συνθηκών (769,12 ευρώ) για τους δικαστικούς, το επίδοµα νοσοκοµειακής απασχόλησης (από 287,41 ως 364,32 ευρώ) για τους γιατρούς του ΕΣΥ, της ειδικής απασχόλησης για δηµόσια τάξη και ασφάλεια (από 195,11 ως 345,70 ευρώ) για τους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων ∆υνάµεων.

Τέταρτον, την αναπροσαρµογή του χρονοεπιδόµατος, το οποίο σήµερα ορίζεται σε 4% µε τη συµπλήρωση του ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόµενο στη συνέχεια ανά διετία και ως 14 διετίες κατά τέσσερις ποσοστιαίες µονάδες και ως το συνολικό ποσό 60%.

Τυχόν υλοποίηση αυτών των σεναρίων θα έχει ως επακόλουθο να υπάρξει µικρή αύξηση στις αποδοχές µιας πολύ µικρής οµάδας των εργαζοµένων των ειδικών µισθολογίων. Η συντριπτική τους πλειονότητα ωστόσο θα υποστεί σηµαντικές µειώσεις στις αποδοχές, που θα υπερβούν το 30%.

Κλείνουν τα παράθυρα πρόσθετων αμοιβών

Με το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, το οποίο αναµένεται να έχει ψηφιστεί ως τις 20 Οκτωβρίου 2011, επέρχεται «µαχαίρι» στις υπερωρίες και στις πρόσθετες αµοιβές των δηµοσίων υπαλλήλων, γεγονός που σηµαίνει ότι µειώνονται δραστικά οι ευκαιρίες για αναπλήρωση, έστω και µέρους, των αµοιβών τους που εξανεµίζονται µε το νέο µισθολόγιο. Η υπερωριακή εργασία, σύµφωνα µε τις νέες ρυθµίσεις, θα πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογηµένη και τα σχετικά κονδύλια για την υπερωριακή απασχόληση να έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισµό. Ταυτόχρονα, κλείνει και το «παράθυρο» να αντλούνται για υπερωριακή απασχόληση κονδύλια από το πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων.

Στο πολυνοµοσχέδιο ορίζεται ρητά ότι οι ώρες απογευµατινής υπερωριακής εργασίας δεν µπορεί να υπερβαίνουν σε καµία περίπτωση τις 20 ανά υπάλληλο µηνιαίως, ενώ οι ώρες νυκτερινής εργασίας και εργασίας τις Κυριακές δεν µπορούν να υπερβαίνουν τις 16 τον µήνα. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η καταβολή υπερωριακής αµοιβής σε διευθυντές και γενικούς διευθυντές. Για τη νυκτερινή εργασία µάλιστα ή την εργασία της Κυριακής η υπερωρία περιορίζεται στο 60% του ωροµισθίου.

Εκτός όµως από τις υπερωρίες, περικόπτονται και οι αµοιβές από τη συµµετοχή υπαλλήλων σε συλλογικά όργανα και επιτροπές. Τα συλλογικά όργανα ορίζεται ότι θα πρέπει «να λειτουργούν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των οικείων υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και δεν καταβάλλεται καµία πρόσθετη αµοιβή ή αποζηµίωση στα µέλη τους». Παράλληλα, θεσµοθετείται ότι το σύνολο των πρόσθετων αµοιβών των υπαλλήλων «δεν µπορεί να υπερβαίνει το 25% των συνολικών µηνιαίων αποδοχών της οργανικής τους θέσης».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ