Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης του ελληνικού δημοσίου, από το μέγεθος της οποίας θα κριθεί το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, βρίσκονται οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και της εγχώριας νομισματικής αρχής.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι έτοιμο να εισφέρει «φρέσκα» κεφάλαια στις τράπεζες που δε θα καταφέρουν να προχωρήσουν στις αυξήσεις που θα ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τη γνωστοποίηση του τελικού ύψους του «κουρέματος» επί του δημόσιου χρέους και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της έρευνας της Blackrock στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων στην Ελλάδα.

Με βάση το πρώτο μνημόνιο, το ΤΧΣ έχει στη διάθεσή του 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν στα 30 δισ. ευρώ εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Εκτιμάται ότι τα χρήματα αυτά είναι αρκετά για την στήριξη του συστήματος, καθώς είναι περισσότερα ακόμη και από το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων όλων των τραπεζών.

Ποιο haircut είναι ανεκτό
Η προσφυγή στο ΤΧΣ θα εξαρτηθεί από το ύψος του haircut. Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι το κούρεμα θα ξεπεράσει το 30%, ωστόσο εκτιμούν ότι τελικά δε θα φτάσει στο 50%.

«Δεν μπορεί να γίνεται όλο αυτό το παζάρι το τελευταίο διάστημα για μία αύξηση μικρότερη του 10 ποσοστιαίων μονάδων» υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι σχετικά, προσθέτουν όμως ότι είναι δύσκολο να ανέλθει το κούρεμα κοντά στο 50%, «διότι σε μία τέτοια περίπτωση οι κίνδυνοι για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα είναι πολύ μεγάλοι».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μία απομείωση γύρω από το 30% από το PSI είναι αντιμετωπίσιμη από τις τράπεζες, ωστόσο αν ξεπεράσει το 40% η πλειονότητα αν όχι του σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο.

Τα κεφάλαια του ΤΧΣ
Αυτή τη στιγμή το ΤΧΣ έχει στα ταμεία του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμο για άντληση εντός ενός 24ώρου. Από τα κεφάλαια αυτά τα 250 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Proton Bank.

Επιπλέον, είναι ζήτημα λίγων ημερών να αντληθούν και τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ. Το νέο Ταμείο θα παρεμβαίνει μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, και αφού προηγουμένως το αδύναμο κεφαλαιακά πιστωτικό ίδρυμα θα έχει απευθυνθεί στις αγορές για τη στήριξή του.

Ενίσχυση μπορούν να λάβουν και οι τράπεζες με ξένους βασικούς μετόχους, όπως η Εμπορική, η Γενική και η Millennium Bank, ενώ ερωτηματικό παραμένει για το αν μπορούν να συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα οι κρατικές ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς με βάση το πρώτο μνημόνιο δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει.

Στο διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών που θα λάβουν βοήθεια, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ταμείου, ο αριθμός των οποίων θα είναι ανάλογος της συμμετοχής του στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Αν και υπάρχει το ενδεχόμενο το ΤΧΣ να μην αλλάξει τους μάνατζερς στις τράπεζες που θα στηρίξει, σε κάθε περίπτωση θα έχει δικαίωμα βέτο στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.