Μία ακόμα φωνή από πολιτικό ηγέτη εκτός Ευρώπης ακούστηκε σήμερα από την Κίνα καλώντας τους ηγέτες και τους αξιωματούχους της ζώνης του ευρώ να αναλάβουν δράση για την επίλυση της κρίσης χρέους. Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος βρίσκεται με επίσημη πρόσκληση της κινεζικής ηγεσίας στο Πεκίνο κάλεσε (όπως έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν γενναιότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης και να στηρίξουν την Ελλάδα.
«Οι κορυφαίες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βάλουν πλάτη σε εκείνους, που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση και αυτό απαιτεί κάποια πολιτική ανδρεία από τους ηγέτες των χωρών αυτών καθώς ο πληθυσμός τους φυσικά δεν είναι πολύ χαρούμενος από αυτήν την εξέλιξη των γεγονότων» επεσήμανε ο ρώσος ηγέτης. Οι νύξεις του περί ανδρείας ασφαλώς στρέφονται προς τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ η οποία παρουσιάστηκε το προηγούμενο διάστημα διστακτική στη λήψη αποφάσεων αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος της «διάσωσης» της Ελλάδας (και) με γερμανικά χρήματα.
Αλλωστε για τον ίδιο ακριβώς λόγο ο Πούτιν χαρακτήρισε «πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα» την κρίση χρέους. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «το πιο οξυμένο σήμερα πρόβλημα στην ευρωζώνη αφορά την Ελλάδα». «Ομως εάν δεν με απατά η μνήμη μου, η Ελλάδα είναι μόλις το 2 % του ΑΕΠ όλης της Ευρώπης και φυσικά είναι δυνατό να κλείσει αυτό το πρόβλημα : κατά τη γνώμη διαφόρων ειδικών απαιτούνται περίπου 1 – 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό βέβαια όχι μικρό, σεβαστό, αλλά απολύτως δυνατό να το «σηκώσει» η ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε μάλιστα ότι το ζήτημα της στήριξης μιας χώρας μέλους μιας οικονομικής ένωσης δεν είναι απλώς ζήτημα συμπάθειας ή αλληλεγγύης προς το λαό της. «Σε τελική ανάλυση αυτό είναι ωφέλιμο για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη γιατί ο,τιδήποτε συμβαίνει στην Ευρώπη έχει αρνητικές συνέπειες δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο».
Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι αναπτυσσόμενοι BRICS, δηλαδή Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν.Αφρική, δεν θα χρειαστεί να παρέμβουν καθώς «τα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν επαρκείς πηγές, για να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα». Σύμφωνα με τον Πούτιν «δόξα τω Θεώ προς το παρόν δεν υπάρχει πουθενά τραπεζική κρίση» αλλά μόνο «προβλήματα με τα δημοσιονομικά» των χωρών της ευρωζώνης.
Ο ίδιος πάντως εξήρε τις προσπάθειες των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας. «Ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη δυνατότητα υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των κρίσεων χρέους σε μεμονωμένες χώρες της ευρωζώνης και αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι» σημείωσε από το Πεκίνο ο απερχόμενος πρωθυπουργός και μελλοντικός πρόεδρος της Ρωσίας.