Η επόμενη δόση για την Ελλάδα δεν θα καταβληθεί εάν η έκθεση της τρόικας διαπιστώσει πλήρη αποτυχία της χώρας στην επίτευξη των στόχων της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σημερινή συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ότι πρέπει να υπάρξει πολύ εντατική συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πρότεινε ακόμα σχέδιο 10 σημείων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που περιλαμβάνει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, την επέκταση της δικαιοδοσίας της Κομισιόν, καθώς και μέρισμα για τους φορολογουμένους που διασώζουν τράπεζες.
«Δεν μπορούμε απλά να τους δώσουμε χρήματα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που παρέχουν κεφάλαια, υπό οποιαδήποτε μορφή, θα εκπροσωπούνται και στα όργανα λήψης αποφάσεων, στο εποπτικό συμβούλιο, στο διοικητικό συμβούλιο, στη διοίκηση και ότι συμμετέχουν στα κέρδη», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Financial Times Deutschland: «Νέα διαμάχη για τη βοήθεια των τραπεζών προς την Ελλάδα»

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν άλλες δηλώσεις του Γιούνκερ στην Financial Times Deutschland, πυροδοτείται μια νέα διαμάχη αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρεους. Η διαμάχη αυτή, μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφορά στο κατά πόσο αναμένεται να συμμετέχουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες στο προγραμματισμένο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αλλά από αυτή τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εξαρτάται το συνολικό πρόγραμμα και εκτός αυτού και η δανειακή βοήθεια ύψους 8 δις ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία αναμένεται το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η Τρόικα, δηλαδή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ υποσχέθηκε μάλιστα χθες την δανειακή δόση, αλλά την κατέστησε ανεξάρτητη από την «εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης από τη συμμετοχή του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».

Το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρούν πλέον επαρκή την συμφωνηθείσα τον Ιούλιο συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία προέβλεπε μία αναδιάρθρωση χρέους και απώλειες για τον ιδιωτικό τομέα ύψους 21% της καθαρής αξίας των παλιών ομολόγων. «Χρειαζόμαστε περισσότερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν-Κλωντ Γιούνκερ. Συζητιέται επίσης μείωση της ονομαστικής αξίας από 50 μέχρι 60%, γεγονός που αντιστοιχεί στη σημερινή αγοραστική αξία των ελληνικών ομολόγων. Για το λόγο αυτό το Eurogroup διεξάγει ήδη ανεπίσημες συνομιλίες με τοΔιεθνή Σύνδεσμο Τραπεζών IIF.

Μεταξύ άλλων λόγω των επιδεινωμένων αριθμών από την Ελλάδα θα έπρεπε τα κράτη της ΕΕ να ξοδέψουν για το μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης περισσότερα χρήματα για το δεύτερο πρόγραμμα από το ποσό των 109 δις που είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο, αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η ΕΚΤ βέβαια θεωρεί τη νέα συζήτηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην υπόθεση της Ελλάδας ως καταστροφική. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλωντ Τρισέ στην αρχική του τοποθέτηση μετά τη συνεδρίαση για τα επιτόκια την προηγούμενη Πέμπτη στο Βερολίνο «θα ζητούσε άμεσα την εφαρμογή όλων των απόψεων των αποφάσεων, που έλαβαν την 21η Ιουλίου».

Η ΕΚΤ είχε τότε αμυνθεί κατά αυτής της απόφασης, αλλά τελικά την αποδέχτηκε, επειδή οι κυβερνήσεις τόνισαν τον ειδικό χαρακτήρα της απόφασης. Ο λόγος για την αντίσταση της ΕΚΤ ήταν ο φόβος ότι εν μέσω κρίσης θα υπονομεύονταν η παγκόσμια εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ αισθάνεται ότι επιβεβαιώθηκε με την εκτίμησή της λόγω της επιδείνωσης στην κρίση της Ευρωζώνης από τα τέλη Ιουλίου.

Το αίτημα που κυρίως προωθεί η Γερμανία της αύξησης της περικοπής επί των ομολόγων κατά πάσα πιθανότητα στο 60%, η ΕΚΤ το θεωρεί μοιραίο. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «ουσιαστικής σημασίας» το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τις αποφάσεις έτσι όπως εκείνες ελήφθησαν τον Ιούλιο. Χθες ο Τρισέ προειδοποίησε ότι η κρίση στο μεταξύ έχει λάβει «συστημικές διαστάσεις». Ζητούνται οι γρήγοροι χειρισμοί όλων των υπευθύνων, ενώ καθυστέρηση θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. «Τα μέτρα που συμφωνήσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου πρέπει να εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου και γρήγορα» δήλωσε ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην έκθεση της Τρόικας χαιρετίζονται τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας της χώρας. Βέβαια οι εμπειρογνώμονες ξεκαθάρισαν ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2011 δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί. Αυτό οφείλεται στην έντονη ύφεση, αλλά και στο γεγονός ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.